БСП е гарантът за сигурност и справедливост

БСП е единствената българска партия, която съществува и работи пълноцента 130 години. И това е благодарение на вярата на хората, че социалната справедливост и сигурността са постижими. БСП е партията, успяла да изгради работеща икономика, модерна държава, развито селско стопанство, образователна система, издигнала България до челните места по грамотност, хуманна здравна система, пътища и съоръжения, които ползваме и в момента. Повече от три десетилетия не липсват нито опити, нито желаещи да заличат всичко постигнато от нашите родители във всяко едно от тези направления. И резултатите не закъсняват: Усещането за разруха на държавността владее по-голяма част от българите. Обединена Европа, чийто пълноправен член сме, ни държи на дистанция от първия се ешалон заради безпощадните си констатации за чудовищна корупция. Поколения българи са принудени да търсят дом за себе си и за децата си далече от страната…

За съжаление, краткият живот на предишното правителство, не успя да удовлетвори желанието на хората за възстановяване на справедливостта и сигурноста. Нито по отношение на кражбите и корупцията, на която бяхме свидетели в последните 12 години, нито за възстановяването на пълния икономически потенциал на страната ни.

Краткият в исторически план живот на демокрацията ни, успя да акумулира всички пороци на старите демокрации и да ги удвои. В същото време – да неглижира всички социални модели и да превърне децата и пенсионерите на България в заложници на непостоянна и подкупна политика. Това ли искаме за страната си?

Социалната справедливост е фокусът, който БСП никога не си позволява да изпусне, без значение дали е в опозиция или е част от управлението на страната. Тя остава основен приоритет на партията и през следващите 130 години. Защото в обществото трябва да има баланс и социалната справедливост е от едната страна на везната.

За 7-те месеца в управлението, смея да твърдя, че БСП помогна значително част от тази справедливост да възтържествува: За младите семейства – с безплатните детски градини и данъчните облекчения. За нашите възрастни близки – с индексацията на пенсиите. За работещ бизнес, без който социлна политика не е възможна.

Сигурността е целта, която ще ни води в следващото управление – за бизнеса, за доходите, за реализацията на младите хора, за икономическата и социална обезпеченост на всеки българин.

Всички останали теми са част от пътя към тази цел – и цената на газа, и компенсациите за бизнеса, и международното положение, но, ако работейки по тях, загубим фокуса – социална справедливост, това означава да продължат да натежават други интереси, които нямат нищо общо с тези на българското общество

БСП ще продължи да работи за по-справедлива социална политика и по-сигурна държава. Ние продължаваме да вярваме, че добавянето на стойност в живота на всеки един от нас, ще подреди по-красиво и по-смислено бъдеще за нас и децата ни.