БСП във Варна посрещна емоционално 126 години от създаването си

 

В приповдигната празнична атмосфера варненската левица отбеляза 126 години от създаването на партията си. Тържеството в английския двор на Археологическия музей събра привърженици на левите идеи от всички поколения и показа, че ентусиазмът в местната организация на БСП се завръща и затвърждава.
Лидерът на Градския съвет на БСП Борислав Гуцанов откри официалната част на събитието, че създадената високо в планината партия е устояла както на много бури и щормове и това, че тя не е спокоен пристан за никого, е част от нейната сила. Той подчерта, че социалистите има за какво да празнуват през изминалата година, като естествено най-голямата им победа изборът на Румен Радев за президент. „Обърнахме настроението в държава, това е най-важното“, каза пред стотиците гости Гуцанов. Той също така похвали съпартийците и за резултата на парламентарните избори.


В качеството си на домакин на събитието, председателят на БСП – Варна, покани на сцената народните представители проф. Анелия Клисарова и Иван Иванов, лидера на социалистите във Варненска област Цонко Цонев и члена на Изпълнителното бюро на партията Апостол Димитров. Към тях се присъедини и заместник-председателят на партията Кирил Добрев, който беше специален гост на тържеството във Варна.


„Ако трябва да опиша БСП с две думи, тя за мен е кауза и отговорност. През всичките тези години ние устояхме и на хули, и на нападки. Ние сме единствената партия, която носи отговорност както за предизборните обещания, така и за следизборните си действия. Дори и когато не сме на власт, хората продължават да изискват от нас”, заяви Добрев. Той обаче добави, че освен да се гордеят, членовете на БСП понякога имат и поводи да се срамуват заради това, което казват или правят нейни представители.
„Никой няма право да поставя своите лични интереси и амбиции над партийните. Винаги съм се чудил, каква е тази „страст“, с която се самоизяждаме и самоубиваме. Сякаш не разбираме, че можем да побеждаваме само когато сме силни”, подчерта Кирил Добрев.
Той заяви, че битката за солидарност, за едно по-справедливо общество, за грижа и равен шанс е нишката, която не се къса и свързва всички социалисти през годините. „Тя обединява различни поколения, с различни виждания, дори с различен социален статус и професия”, каза още Добрев. Той завърши с думите, че за социалистите е важно да имат сърце и то да бие отляво.