БСП връща сътрудничество в Черно море в дневния ред на ЕС

 

Ситуацията в Черноморския регион е важен акцент в политическата визия на Българската социалистическа партия и това пролича по време на конгреса, проведен в края на миналата седмица. На него беше ясно показано, че социалистите ще се борят срещу орязването на еврофондовете и за запазването на безвъзмездното финансиране.
В Политическата визия на БСП, разработена от работна група към Националния съвет на партията и представена на 49-ия конгрес на левицата, има десет приоритета за бъдещето на ЕС, които България да отстоява по време на своето председателство.
Според социалистите неприемането на страната ни в Шенген е проява на двоен стандарт и неспазване на европейските принципи. „То е скандал“, посочи Сергей Станишев, който е и председател на групата, написала документа.


„Ако искаме Черно море да е регион на мир и стабилност, да говорим със съседите си и да си сътрудничим по примера на Балтийско море, нека върнем темата в дневния ред на Европа. Най-безболезнено и полезно за всички е да почнем с екологията“, каза още президентът на Партията на европейските социалисти.
Важен принцип в политическата визия на БСП е позиционирането на България в ядрото, а не в периферията на Съюза. Това предполага освен влизането й в Шенген и стартиране на процеса за Еврозоната. БСП иска правителството да представи Пътна карта и конкретни мерки за пътя на страната ни към еврото. „За други държави този процес продължи около 10 години. Ако не започнем сега, никога няма да приключим“, категоричен беше Станишев и посочи, че е нужна стратегия за повишаване на доходите и стандарта на живот у нас, както и специални мерки за икономиката.
„Ние вече платихме цената за присъединяването към еврото, влизайки във Валутен борд преди 20 години. Сега е важно да отговорим на страховете на хората и да работим в посока изравняване на заплащането и на стандарта на живот с този в повечето европейски държави. Предлагаме правителството да стартира процедурата и да покаже отговорно поведение, като предложи Пътна карта и назначи главен преговарящ за Еврозоната с ранг на заместник-министър. Пред ЕС има нови предизвикателства – миграция, охрана на граници, отбрана и други. Предстои и излизането на Великобритания, което ще отвори „дупка“ в бюджета от 70 млрд. евро. Най-лесно е да орежем солидарността – еврофондовете. Ние, социалистите, сме против това решение. Предлагаме намиране на собствени ресурси за бюджета, като например въвеждането на данъка върху финансовите транзакции. Ето защо е важна позицията на България като страна-председател на Съвета на ЕС. Новият бюджет на Съюза трябва да запази размера и принципите на финансиране на кохезионната и на селскостопанската политика. И това не е отвлечено решение. То засяга живота на всеки от нас“, каза още Сергей Станишев.
Заседанието на конгреса прие Резолюция „БСП – алтернатива за България”, издигна кандидатурата на Сергей Станишев за трети мандат като президент на ПЕС, одобри политически документ „Повече Европа в интерес на хората” и политическа визия на БСП за бъдещето на Европа и за председателството на Съвета на ЕС като възможност за България.
Националният форум на БСП прие и „Бюджетни политики 2018 – икономика, доходи, справедливост”.
„Благодаря на всички, които участваха в предварителното обсъждане и подготовка на проектите за документи на Конгреса, в цялата страна и във всички дискусии, които проведохме. Благодаря на вас за активното участие, за енергията, която ни донесохте от цялата страна, и за мъдростта на взетите решения. Мисля, че днес, с тези решения, опровергахме всички съмнения, че БСП не е готова със своя алтернатива на управлението на ГЕРБ. Моля пренесете тези мъдри решения и тази енергия, днес от тук, в цялата страна до всеки наш член, симпатизант, до цялото общество. Предайте им, че не сме се разцепили, че не сме разделени, че силни, заедно и единни продължаваме по своя път. Предайте им, че сме готови и продължаваме да се борим за тях и че няма да ги предадем“, каза в заключителната си реч лидерът на БСП Корнелия Нинова.