Братовчеди носиха отбора на гърба си през есента

Първите братовчеди Йордан Пенев и Иван Добрев носиха Спартак на гърба си през есенния полусезон в „А” областна група. Пенев връзваше играта в средата на терена и проектира много голови атаки. Записа 12 асистенции и реализира 3 гола. Добрев пък стана голмайстор на тима и групата с 12 попадения.

28-03
Всъщност спартаклийското обединява двамата от най-ранна детска възраст. Данчо е син на бившия футболист на Спартак от края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век Пенчо Йорданов. Последният пък е вуйчо на Иван Добрев, който е син на неговата сестра.
27-годишният Данчо Пенев преминава през детско.-юношеските формации на Спартак, но подобно на други кадри на тима, не успява да се наложи в представителния отбор. Регистрира само по 1 мач в „А” група и за купата, както и няколко мача в „Б” група за мъжете. През останалото време се подвизава във „В” група с Аксаково и четвъртия ешелон с Белослав. Половин сезон изкарва в Калиакра в „Б” група при Вили Вуцов, но без официален двубой. В един момент му дотяга от футбол и заминава за Германия, където работи известно време.
Иван пък почва да гони топката в родния си Белослав. Когато е на 14 години, го искат едновременно Спартак и Черно море. „Аз съм спартаклия от малък заради вуйчо, който винаги ме е обличал с екипи на отбора. Точно той обаче ми даде съвет да отида в Черно море, защото школата им се развива по-добре”, връща се назад във времето за „Народно дело Седмицата” Иван.
За „моряците” талантът рита като дете и юноша, като става втори в България със старшата за първенство и в турнира за купата на БФС.
„След като излязох от юношите, Велизар Попов настояваше да подпиша първи професионален договор с мъжете, но ръководството бе на друго мнение. Дори не ми дадоха бележка, че съм свободен без финансов иск”, спомня си Иван.
Атакуващият халф се мести в Девня, където играе в третия ешелон, после се връща в Белослав. Кариерата му можеше да се развие и по друг начин, ако имаше късмет. Техничарят е препоръчан на Илиан Илиев, който обаче му признава, че на този етап няма как да го вземе в Берое. Съветва го да отиде в третодивизионния Ботев (Гълъбово), който се бори за професионална промоция.
„Тренирах известно време с Ботев и ме харесаха. Но точно когато трябваше да подписвам договор, в състава се завърнаха двама опитни играчи от Сливен и Локомотив (Пд). Треньорът ми каза, че ще заложи на тях, тъй като при евентуални неуспехи президентът щял да му държи сметка защо взема футболисти отвън, на които се плащат хотел и храна, след като няма резултати”, разкри 23-годишният Иван Добрев.