Братовчеди във ФК Спартак с ужасна съдба – да играят ли футбол с болка?

Стабилизатор с шина помага на Иван Добрев да остане на терена
 Данчо Пенев още не може да намери лек за проблема с набития кръст

Двама от основните футболисти на Спартак, които са и първи братовчеди – Иван Добрев и Йордан Пенев, са изправени пред дилема. Да продължат с футбола, като рискуват здравето си, или да окачат обувките на пирона, въпреки младостта им.
След като се запознали с техните здравословни проблеми, лекарите са категорични, че не трябва да пипат повече топка.

31-02
Но нито Иван, нито Данчо могат да си представят на този етап да са аут от любимата игра.
24-годишният Иван Добрев повече от месец е измъчван от болки в левия глезен.
„Един ден на обед, както стоях на стола, тръгнах да ставам, но не можах. Болката бе ужасна. Отидох при леля Стойка в село Константиново. Каза ми, че петата е изместена. Намести я и ме предупреди, че ще боли известно време, но след дни играх срещу Локомотив (Русе)”, разкри за „Народно дело Седмицата“ Иван.
Сутринта пред гостуването в Тервел обаче той се сблъскал със същия проблем: „Когато се събудих, не успях да стъпя на крака си. Посетих същия народен лечител, пак го намести, и продължих да играя.“
След като болките така и не отшумели, халфът посетил специалист.
„Признах му, че много пъти съм обръщал или изкълчвал този глезен. Той ме прегледа и без да ми прави снимка, каза: „Болката е от разместена връзка. Затова глезенът ти се върти на всички страни и не е стабилен“, каза Иван.
Лекарят препоръчал на белославеца да забрави футбола, ако иска да не се стигне до усложнения. Но тъй като Добрев бил непреклонен, му казал: „Щом толкова ти се играе, купи си стабилизатор с шина и го поставяй на крака в тренировки и мачове.“
Иван го послушал и състоянието му се подобрило. „В първия момент бях песимист, тъй като според лекаря бинтът не върши работа, а аз бях на друго мнение. Но със стабилизатора нещата потръгнаха. Сега тренирам и играя на 100 %, без да чувствам болка. За всеки случай през зимата със съдействието на треньора Атанас Атанасов ще отида при Тони Георгиев в София“, допълни Иван.

31-03
При неговия братовчед нещата са по-различни. Данчо Пенев още не е помирисал терен тази есен заради набит кръст.
„Това е вследствие на тренировките на изкуствен терен. Лекуваха ме с мазила и хапчета. Но когато се натоварвах на тренировка, после винаги ме болеше. Вече спрях хапчетата, но подобрение няма“, призна за „Народно дело Седмицата“ Данчо.
Той разкри, че негов близък му препоръчал масажиста на Лудогорец: „На много хора е помогнал. И аз ще отида при него, дано имам късмет.“
При положение, че проблемът не отшуми, синът на бившия полузащитник ще потърси специалист.
„На чакръкчия няма да ходя. Те, колкото помагат, толкова и пречат. На момента чувстваш облекчение, а после болката се завръща“, уточни 28-годишният Пенев. Последният иска да се завърне по-силен на терена напролет и ще даде всичко от себе си, за да го направи.
А иначе и Иван, и Данчо имат една обща цел с ФК Спартак. „Нашата работа засега е недовършена. Призвани сме да помогнем на отбора да влезе в професионалния футбол, и ако ни се удаде възможност, да поиграем с него и там. Надяваме се, че всичко хубаво във ФК Спартак е пред нас и дано се случва по-скоро“, завършват двамата.