Борислав Гуцанов: Трябва да спасим „Слава” – последната гордост на подводния ни флот

„Слава” е единствената ненарязана българска подводница. Малко са градовете, които имат на разположение подобна придобивка и могат да я превърнат в атрактивна културна забележителност, която да привлича жителите и гостите на града.” Това заяви председателят на ГС на БСП – Варна, Борислав Гуцанов и почетен член на Съюза на подводничарите, около която теза се обединиха от съюза по време на общото им събрание.
Гуцанов е и един от основните радетели на тази идея, който от самото начало настоява за запазването на подводницата пред държавните и местни институции. На практика негова е главната заслуга за това „Слава“ да стане общинска собственост. През 2016-а той постави искането за осигуряване в местния бюджет на 500 хил. лева за стартирането на превръщането ѝ в музей. Идеята беше отхвърлена от управляващото мнозинство на ГЕРБ на чисто политическа основа, като при това никой не е заявявал, че подобен музей е излишен на Варна. Същият дебат между Гуцанов и лидера на групата съветници на ГЕРБ Марица Гърдева се води отново наскоро на заседание на Общинския съвет. Там също не е ставало открито въпрос подводницата да бъде върната на държавата и обречена на унищожение, а за това да се търсят начини за превръщането ѝ в музей с активното участие на Съюза на подводничарите. Сега обаче администрацията на кмета Иван Портних се опитва да обясни на организацията, че след като варненци са дали местната власт в ръцете на ГЕРБ, а техните съветници не желаят да приемат предложение, идващо от опозицията, значи подводница-музей е неудачна идея.
„Няма да се откажем от идеята, чрез която ще запазим част от военноморската история на България. Ще продължим борбата за превръщането на подводницата „Слава“ в музей. Обсъждахме различни варианти, от започването на подписка до ефективен протест пред общината”, уточни Гуцанов.