Борислав Гуцанов: През 2017 г. БСП ще бъде гарант за по-добрия живот на българите

„Вярвам, че през 2017 г. БСП ще бъде гарант за по-добрия живот на българите“, това заяви в ефира на Радио К2 лидерът на БСП – Варна, и съпредседател на Съвета по икономика и финанси Борислав Гуцанов. На въпроса на водещата Клара Маринова кои биха били добрата и лошата новина през настоящата година, той отговори, че добра новина би било, ако има стабилно управление и държавата ни тръгне нагоре. Лоша новина би било, ако се стигне до ситуация, в която трудно да бъде излъчен кабинет.
Гуцанов каза, че задължително в миналото трябва да остане противопоставянето – противопоставянето на всички нива. „Мисля, че е крайно време големите партии да направим така, че да има общи, вечни приоритети за развитието на държавата и те да бъдат спазвани независимо кой управлява!”, категоричен беше той. И продължи, че по време на 42-то Народно събрание е бил направен опит да се направи такава програма за развитието на държавата, но за съжаление краткият мандат не позволил това да стане.
„Защо трите понятия, справедливост, солидарност, ред, продължават да са изключително дефицитни за българското общество?”, попита водещата Клара Маринова. Гуцанов отговори, че този дефицит се чувства, защото за жалост през последните 27 години не се случва това, което трябва да се случва. Разбира се, имало е и години, в които нещата са тръгвали в правилната посока, но за твърде кратко време. Той беше категоричен, че БСП се старае именно към осигуряването на справедливост, солидарност и ред. Това личи и от икономическата програма на партията. Той беше категоричен, че ако не възстановим икономиката и индустрията на държавата нямаме бъдеще. След няколко години еврофондовете приключат, а ние градим нашата икономика основно на тях. Освен това структурата на БВП на страната е такава, че почти 70% идва от услугите, което е абсурдно. Важно е също така икономиката да бъде равномерно развита във всичките 28 области на България. Този огромен дисбаланс между областите е грешка на целия преход.
Именно за решаването на тези проблеми БСП предвиждат създаването на фонд „Индустрия” от 500 милиона лева и фонд „Иновации” от 150 милиона лева. Според изчисленията тези пари могат да се заделят на този етап от бюджета на държавата. Борислав Гуцанов обясни, че с тези средства от една страна ще се подпомогне бизнесът, а от друга ще се осигури повече държава в икономиката. Това е необходимо, защото неолиберализмът е претърпял крах в световен мащаб. Според него за съжаление политиците от дясно не го осъзнават и смятат, че можем да продължаваме по стария начин. „В БСП говорим на тази  и предлагаме неща, които преди години никой нямаше да посмее да ги направи. Фактът, че ние говорим за повече държава, дори за създаването на държавни предприятия, дялово участие на държавата в определени предприятия с частна собственост, за създаване на общински предприятия.
Борислав Гуцанов заяви, че оценката за  отиващия си парламент определено е ниска, някъде около 3-4. Няма нищо особено, смята той, с което да бъде запомнен законодателният орган. Оценката за президентството е дори още по-ниска, между 2 и 3. Това е така, защото се е стигнало до разделянето на нацията и сериозно са били развалени отношенията ни с Русия. „Една малка държава като България може да си позволи подобен лукс да има такива изказвания срещу велики държави!”, категоричен бе той.