Борислав Гуцанов пред Novinite.eu: Проблемите с боклука на Варна и в останалите градове се решават само с общински фирми БКД

Борислав Гуцанов е общински съветник във Варна, председател на Градската организация на БСП в морската столица, член на Националния съвет на партията и председател на Съвета по финанси, икономика към НС на БСП.

 

– Добър ден г-н Гуцанов, Община Варна подаде проекти за 72 млн. лв. по ОП „Региони в растеж“, правилно ли са разпределени парите първо за „Градска среда“ и „Интегриран градски транспорт“?
– Първо трябва да отбележа нещо, което мен ме смущава. Преди години имаше няколко проекта в община Варна, които бяха основополагащи за бъдещето развитие на града – интегрираният градски транспорт, тези 114 млн. лева, за които работихме още от 2007 г. и които дадоха възможност да се купят новите 50 автобуса, 30 тролея, да се преасфалтират основните улици. Още от 2007 г. се работеше и по проекта за обновяване на центъра на града и това вече е факт. И проектът за пристанището – мегапроект, смея да кажа, с национално значение.
Докато сега няма или не виждам такъв голям проект, за който да може да се каже, че е проектът за следващите десет години, важен за Варна. Проектът, който ще открие нови работни места, който ще даде нова перспектива за града, така както винаги съм коментирал този за новото пристанище, който действително изгражда нова Варна. Кой сега е този нов проект, за който да говорим и да работим в следващите години? Мисля, че това е един огромен проблем на сега управляващите града ни. И това е проблем, който ще има и национален отзвук, защото говорим за втория по големина град в държавата – или както казвам винаги – Варна може да е вторият по-големина град в държавата, но не и втори по значение.
Конкретно за интегрирания градски транспорт. Нека първо видим как беше изпълнен той досега? Как се изразходваха средствата?  Може би велоалеите са направени по-най добрия начин? Не мисля, че има варненец, който да ги приема така. Новите автобуси – след като са чисто нови, защото „Градски транспорт“ има загуби от 16,5 млн. лв.? Това означа, че дружеството е в практическа несъстоятелност.  По-интересно е обаче защо никой не носи отговорност? И никой не търси отговорност. За мен това е ясен политически чадър от страна на  управляващата партия ГЕРБ. Няма друго обяснение, защо не предприемат действия да сменят борда на директорите при такива загуби. Освен това не е ясно и от тези 114 млн. лв. по проекта Варна всичко ли е усвоила. Има ли намаление с 8 милиона лева заради непризнати разходи?
Що се касае за градската среда? Миналата година общината изтегли 15,3 млн. лв., за да ремонтира детските площадки в града предизборно. В същото време в бюджета, който се отчита за 2015 г., се вижда, че има преходен остатък от над 20 млн. лв. Защо като имаш преходен остатък от над 20 млн., теглиш заем от 15,3 млн. лв? Този заем значи лихви, такси, обслужване, което отново товари джоба на всеки един варненец. Финансовото състояние на общината е абсурдно. Управляващите града ги спасява единствено това, че държавата налива средства и така покрива недоразуменията и неадекватността, с които се управляват финансите на общината, или по-точно парите на варненци.

– Според Иван Портних кризата с боклука ще се реши с подмяната на сметопочистващите фирми, а повечето варненци знаят добре, че това е една и съща практика от години. Какво е решението, което ще трябва да се вземе възможно по-бързо, за да може Варна да се справи с този голям проблем?
– Проблемът с боклука е огромен и смяната на фирмите не решава нищо. С изключение на това, че те вече ще бъдат изцяло софийски и не е ясно дали ще плащат данъците си във Варна. Решението е едно-единствено – общинска фирма за сметопочистване, сметоизвозване, озеленяване и строителство, поддържане на база на общината – детските площадки, имоти, обекти. И това не е практика, с която да ме обвиняват, че искам да връщам времето назад. Няма такова нещо. Във всички големи градове – в Париж, в Лондон – как е? И още нещо ще добавя: защо преди общината се чистеше с много по-малко средства, в пъти по-малко, а градът беше в пъти по-чист? Дали не става въпрос сега за източване на средства. И няма защо кметът и администрацията да се крият зад новите фирми и да се правят, че не знаят за какво иде реч. Категоричен съм, че трябва да се направят общински фирми БКД.

– След скандала в Община Варна относно номинациите за почетни граждани какви хора трябва да бъдат номинирани за почетен гражданин на Варна?
– Мисля, че скандалът беше изкуствено създаден. Жалко че обидихме една наистина достойна личност. Подобни награди трябва да бъдат обединяващи, а не разединяващи. Фактът, че общинският съвет не успя да стигне до единно решение, говори за жалост, че ние все още не сме изживели този период на разделението след 1989 г. Трябва да разберем, че ключовата дума е диалог, а не разделение.

– Преди да Ви питам за БСП, да ви върна към една друга тема. Вие бяхте единственият, който скочи заради износа на зърно, каква е правилната политика в дадения случай?
– Това, което става през последните години, не е кражба, това е грабеж, и то с ясното знание на държавата. Не е нормално да се дават толкова много средства, над 2/3 от тези от ЕС, на няколко „богоизбрани“, или по-точно избрани по друг неясен начин арендатори на земя, зърнопроизводители, а на практика това зърно да отива в Близкия изток. Е, това не е ли абсурд? При положение, че изнасяното зърно може да бъде ползвано за производство в България. Дори само брашно да се прави, два пъти повече средства ще останат тук. Ние не сме Украйна, за да изнасяме десетки милиона тонове жито, ние изнасяме около 5 млн. Затова е добре да се изнася вторична продукция – да има развитие на леката промишленост, а не малкото помощи, които ни се дават да отиват в 10-15 човека и след това да напускат пределите на България и да пълнят джобовете на тези „бизнесмени“. Нима с тези средства не може да се развие селското стопанство, преработвателната промишленост, за да има друга принадена стойност. Да не говорим, че ако се тръгне по една друга верига – от това зърно да се стигне до животновъдство и всяка продукция, произхождаща от това, после да се направи така, че по-голямата част от тази продукция да влиза в туризма на България, да се изхранват туристите. Себестойността на парите ще се вдигне до 13 пъти, тоест имаш принадена стойност близо 13 пъти повече, отколкото като изнасяш зърното. Затова казвам, че това е грабеж. И смятам, че тази практика трябва да се прекрати. В БСП вече работим по това и залагаме при наше управление да се развие леката и преработвателната промишленост, защото това открива работни места, дава средства в бюджета на държавата, затваря един цял цикъл, дава друга картина на икономика на държавата.

– БСП е единствената партия през последните години, която е разтърсвана от вътрешни скандали, кое може да обедини членовете, за да продължат да са реална опозиция на ГЕРБ?
– Първо не смятам, че БСП е единствената партия, която има вътрешни проблеми. Всяка партия ги има. Със сигурност обаче БСП е единствената партия, която е класически тип партия. Не е лидерски, командирски, генералски или някакъв друг вид. БСП не е партия, която ходи и се кланя на едно второ или трето посолство, а е българска партия. Нормално е в една голяма партия да има противоречия, но със сигурност дори и така, БСП е единствената опозиция и правилно сте го забелязали. Със сигурност е и единствената партия, която е способна да обърне начина на развитие на държавата. Това, което става в момента в държавата, не е нормално. Не може България да се издържа само със заемите, които взема това правителство. Тези заеми рано или късно трябва да се връщат и ще ги връщаме всички българи, с лихвите. Не може да се чака само на европарите, които ще влязат в България. Това самостоятелна държава ли е или сме държава от нов трети тип, от трети свят. Ние бананова държава ли сме или сме европейска, развиваща се държава, с нужната икономика, стабилност, с нужната солидарност между хората. И БСП със сигурност е партията, която може да изведе държавата на нов път, но и ние трябва да се обединим и да престанем да правим публично достояние вътрешните си дебати.

– Предстоят президентски избори. БСП тръгва ли към управлението на държавата с тези избори и какъв трябва да бъде кандидатът на БСП за президент, за да има път към други избори?
– Да, поставили сме си задачата след тях да има предсрочни парламентарни избори. Няма две мнения по въпроса, защото това състояние, в което се намира държавата, ще се задълбочи и ще става по-тежко. Влизаме в една дългова спирала, и финансова, и икономическа, от която няма излизане. Така че със сигурност в БСП гледаме на тези избори като възможност за промяна на управлението на страната. Кандидатът ни за президент трябва да може да обедини разединената нация и да затвори пропастта, която отвори сегашният президент на ГЕРБ г-н Плевнелиев. Кандидатът, зад когото ще застане БСП, трябва да е антипод на тази политика, която се водеше от него. Трябва да спрем да се кланяме на една, втора или трета велика сила. Ние имаме един път и той е европейски. Това няма защо да се оспорва и коментира. Заедно с това обаче имаме своята идентичност и самостоятелност и трябва винаги първо да гледаме националните интереси. Не да изпълняваме всичко, което друг иска да ни наложи. Да се кланяме на този или онзи. В този смисъл кандидатът на БСП за президент трябва да бъде обединител на нацията, достоен човек, с достойно поведение в името на България.

– Сергей Станишев пое една социална кампания „Аз съм БСП“, Вие колко често си казвате „Аз съм БСП“?
– Аз се включих в кампанията и цялата младежка организация на Варна също се включи. Член съм на БСП отпреди 1989 г. и от тогава все съм БСП. Всеки ден до днес аз съм БСП.