Борислав Гуцанов пред Радио Варна: Това предложение „мирише“, съшито е с бели конци

 

Това беше абсурдно предложение, дори не знам как се стърпях да не реагирам по-емоционално. Как е възможно 41 дка в Южна промишлена зона да се оценяват за 2,5 млн. лв., да се прави акционерно дружество, това да е подписано на 22 ноември и на 24 ноември то да се внася в общинския съвет, без дори да е ясна идеята защо се създава това дружество?! Подписан е някакъв меморандум, за който никой не знае – между кого, как общината го е подписала? Трябва да ви призная, аз подобно нещо – а смятам, че съм добре информиран, не съм срещал да се е случвало в община Варна.
Единственото разумно решение беше гледането на предложението да се отложи, поне да се видят идеите за създаването на дружеството, а след това да се влезе в същината – какъв да е уставът, какъв да е капиталът. Другото, което мен ме притеснява, е, че председателят на съвета идва и казва „дайте да го отложим за вторник, защото в четвъртък има сесия“. Какъв е този натиск и какво налага такова бързане за създаване на това дружество. Това са големи интереси, големи терени, които ще се използват. Това е наистина скандално.
Не мога да идентифицирам какви са частните интереси зад това дружество, но за да се защити публичният интерес на варненци, не може да се подхожда по този начин. Даже не говоря за оценката на земята, даже не става въпрос и за това, че само на 500 метра е зърненият терминал, да не говорим за интересите в индустриалната зона. Просто е абсурдно общината да подхожда така. Никой нищо не разбра за това, което стои реално зад предложението, но то „мирише“ отвсякъде, съшито е с бели конци.