Борислав Гуцанов, председател на ГС на БСП – Варна: Новият общински съвет започва с лош старт


С лош старт започва работа новият общински съвет, коментира пред БНТ 2 лидерът на БСП – Варна, и общински съветник Борислав Гуцанов. По думите му не е нормално да има насрочено обществено обсъждане на бюджета за 2016 г., което ще се проведе в понеделник, а основните параметри в него да не са разглеждани в ресорната комисия по финанси и бюджет към ОбС. „Няма логика в това, което се прави. Ние не знаем до какво степен е изпълнен бюджетът за тази година, а тръгваме да градим параметри за следващата година. Има нещо сбъркано. Аз съм наясно, че централната власт наля много пари във Варна и това е хватка на ГЕРБ, с която печелят дивиденти в предизборна година. Лошо е обаче, че има несъбираемост между 5 и 6 млн. лв. в бюджета за тази година. Трябва да се отговори“, коментира той.

По думите му една от първите задачи на новия общински съвет е да иска информация къде и за какво са били вложени средствата от общинския заем от 43 млн. лв.

„Явно е, че управляващите във Варна правят същото, което правят и управляващите държавата. Взеха се и 16 милиарда лева заем на национално ниво. Къде отидоха тези пари.

По какъв начин бяха изразходвани. Във Варна 15,3 млн. лева се дадоха за детските площадки. Да, трябваше да се ремонтират, но това можеше да стане с европейски средства. Когато говорим за заеми, те трябва да бъдат влагани в икономика, за да има принадена стойност. Без икономика нямаме бъдеще“, добави той. И обясни, че държавата можеше да вложи изтеглените 16 милиарда лева кредити в няколко сектора на икономиката, а не с тях да погасява стари задължения.

„2020-а е последната година, в която могат да се вземат средства от еврофондовете и ние сме в много важен период. Ако в момента, сега в този период, парите не заработят, за да имаме собствена икономика на държавно и на местно ниво, после вече ще е късно. Трябва да влагаме средства в икономика. Да не стана така да се тупат варненци като брашнен чувал с нови данъци, за да се погасяват взетите кредити“, каза Гуцанов. И припомни, че само преди месец ГЕРБ поискаха увеличение на налозите с 2 процента. След бурната обществена реакция обаче се отказаха с обяснението, че това било грешка – само предложение, което няма да бъде прието. „Не мисля, че беше грешка от тяхна страна. Това според тях е единственият път, по който могат да се върнат кредитите и на държавата, и тези, които кметовете взеха предизборно“, обясни още председателят на БСП – Варна.

И добави: „Вижте какво става между Русия и Турция в момента. А не е ли сега моментът от общинския съвет на Варна да започне да се говори отново за реализация на проекта „Южен поток“. Само на 4 км от Варна. Колко работни места ще има? 10 милиарда лева малко пари ли са да влязат в икономиката ни? Такава тема подхожда на общинския съвет на втория по големина град в държавата“.