Борислав Гуцанов, председател на ГС на БСП – Варна: БСП може да направи план за възстановяване на икономиката във всеки регион

– Г-н Гуцанов, бяхте преизбран за председател на Градския съвет на БСП – Варна. Предстои конгрес на партията – какъв трябва да е основният дебат на този висш ваш форум?
– Най-важната задача, която ни предстои, е 49-ият конгрес на партията и не заради това, че ще избираме лидер или ново ръководство. Един човек няма как сам да прави партия. Да, важно е кой ще председател, но ние сме колективен орган и решенията за това какво трябва да се прави или не се вземат общо. Важно е, защото на този конгрес трябва ясно да очертаем проблемите в държавата и още по-важно да дадем решенията за тяхното преодоляване. И трябва да започнем от извода, който остана след последните местни избори. Говоря за общата апатия, обхванала хората, обхванала дори членове на БСП. Хората не искат да гласуват, не вярват на партии. Вижте какво се случва в момента – скандал след скандал в правителството, сменят се министри, теглят се кредити. Хората обаче не реагират. Няма критична маса. Няма критична мисъл. И няма да има, защото голяма част от българите, които все още са останали в България, са заети да оцеляват. Да оцеляват ежедневно. Нямат работа, не получават заплати, пенсиите са ниски, плащат си в болниците, плащат за учебници на децата си, нямат защита от държавата. Но все още не виждат партията и лидера, който би могъл да ги поведе. Не виждат каузата, зад която трябва да застанем като народ. Ако пред 1989 г. това беше очакването за промяна, а през 2007 г. – членството ни в ЕС, сега нямаме обща цел. И една от задачите на предстоящия конгрес е да дадем на хората тази цел. Да я обосновем и да създадем очаквания, че може и трябва да се случи. И тук е мястото да отбележа, че ние днес и в дните до конгреса трябва да отворим дебат за лявото и левицата. За формулировката на днешното ляво, което е различно от онова ляво преди години. Светът се променя, времената също. И ние трябва да сме готови да дадем на хората онова ляво и онези леви политики, с които да ги убедим, че сме адекватни на времето и на събитията. Във всичко, което правим, задължително трябва да бъдем водени от мисълта, че най-важното е да защитаваме националните си интереси, а не да бъдем послушни и да се подаваме на чужди влияния. Много от нашите членове, а и много хора извън редиците на БСП смятат, че трябва да сме извън ЕС и НАТО. Аз считам, че можем едновременно да сме част от европейските и световните организации, но и да не губим образа си, да не губим националната си идентичност. Не наши политици да притичват послушно, както правят, от едно посолство до друго и да изпълняват каквото са им казали там. Примери има – вижте какво се случва в Унгария и какви са реакциите на Виктор Орбан. Ние май само козируваме, изпълняваме всичко, което поискат от нас. Изпълняваме по генералски…

– Казахте, че най-важното не е кой ще стане лидер на партията, а какво БСП ще предложи като алтернатива на хората?
– Да, така е. В тази обстановка, в управление на привидна стабилност, в ежедневни скандали във властта, нарастваща битова престъпност, ни е нужно нещо, което да ни накара да вярвам, че надежда все пак има. И както казах, нужна ни е кауза, национална кауза, която да поведе хората в една посока и управленска програма, ясно точна, реална и изпълнима.

– Какво според Вас трябва да включва тази управленска програма?
– На първо място слагам икономиката – да направим преглед на стратегическите направления и това, което имаме като база, да разпишем ясна и реалистична програма кое за колко време може да се възстанови, да започне да работи, за да се отворят нови работни места.
На второ място слагам енергетика – не е повод за гордост Борисов да се хвали, че е спрял руските енергийни проекти. Тези проекти – и АЕЦ „Белене“, и „Южен поток“, и газопроводът Бургас-Александруполис са стратегически важни проекти за България. И спирането им така с лека ръка е национално предателство.
Като приоритет в тази управленска програма трябва да сложим и селското стопанство. Развитието на сектора ще даде възможност и за съживяване на леката промишленост, на производствени предприятия за преработка на продукцията.
Много бързо трябва да преосмислим отношенията си с Русия, с Далечния изток. Да видим как да върнем позициите на нашата продукция на техните пазари и как да привлечем техни инвестиции у нас. И пак казвам – не трябва да ни интересува менторският тон на Брюксел по отношение на действия, които касаят развитието на България.
И най-важното, за което трябва да работи БСП, е да предложи програми за развитие по региони. Във всички 28 региона да заложим на едно-максимум две направления, които да бъдат развивани. Ако за Враца това е „Химко“, за връщането на което не стигна времето на правителството Орешарски, а се работеше по темата, за Варна е корабостроителната и кораборемонтната индустрия, заедно с изграждането на интермодалния терминал, туризма. Трябва  ясно да определим стратегически възможности на всеки един регион. Както на Варна, така и на Велико Търново, на Пловдив, на Стара Загора и т.н. И всеки един национален и местен лидер на партията да знае до най-малката подробност и най-дребния детайл от тази програма за възстановяване на икономиката по региони.

Ще ви върна малко назад от този разговор. Казахте, че не е важно кой е лидерът, а какво върши организацията и партията като цяло. От няколко дни в публичното пространство вървят изказвания от членове на варненската организация, които не са съгласни с Вашия избор за лидер?
Винаги съм твърдял, че БСП е най-демократичната партия – всеки има право да изказва мнението си, да критикува, да предлага и така трябва да бъде. Друг е въпросът дали тази демократичност винаги е в наша полза, защото ако искаме да убедим хората, че можем да бъдем полезни за държавата, за региона си, първо те трябва да видят в нас единодействие. Няма как да ни повярват, ако ние се караме помежду си и дори правим всичко възможно да им го покажем. Винаги ще има недоволни, винаги ще има обидени, дали заради свои лични амбиции, дали заради това, че не са съгласни с курса на партията или едно или друго решение, важното е, че в трудни моменти се обединяваме и можем да работим като един. Много пъти в 125-годишната история сме доказвали това.

– Вярно ли е, че много млади хора са влезли в ръководството на градската организация?
–   Да, и това изключително ме радва. 24 процента от членовете на Градския съвет на БСП са до 35-годишна възраст. Не знам дали има друга партия, в която на ниво градско ръководството във втория по големина град да има ¼ млади хора. Най-възрастният е на 77 години, а най-младият – на 18. Това е доказателство, че БСП ще я има още много по 125 години, защото силата на поколенията е онова, което ни трябва, за да вървим напред. За всички тези години сме    доказали, че БСП е единствената отговорна партия, с всичките й грешки и залитания. Единствената партия, която знае как да наистина да върне държавата на    хората. Затова и съм убеден, че не друг, а точно ние, БСП, можем така, както изградихме държавата в онези, толкова отричани 45 години, сега да я възродим.