Борислав Гуцанов, председател на БСП – Варна, пред в. „Стандарт“: Сега е моментът да си върнем руските пазари

 ГЕРБ искат да вдигат данъци, защото парите за градинки и фонтани трябва да се връщат
Единственият шанс за държавата е икономиката да заработи

– Г-н Гуцанов, преди дни премиерът Борисов призова кметовете на големите градове да вдигат данъците и да си събират дълговете. Вие сте общински съветник във Варна, били сте два мандата председател на съвета, ще подкрепите ли евентуално предложение на кмета Портних за вдигане на данъците?
– Няма разумен политик, който да е съгласен да връщат дългове на правителство или кметове, изтеглени предизборно и налети предизборно в асфалт, във фонтани и цветя. Не един или два пъти съм коментирал, че не съм против кредитите, но трябва да бъде добре обмислено как и за какво ще бъдат вложени. Ако се влагат в икономика, в нови работни места и имат принадена стойност, е нещо съвсем друго. Когато обаче парите от кредити се влагат,  за да бъде преизбрана дадена партия или човек за определена позиция, то не само не съм съгласен, а съм категорично против. ГЕРБ искат да вдигат данъци, защото парите за градинки и фонтани не са работещи пари, те не водят до производство, а кредитите рано или късно трябва да се връщат. Единственият път, който ГЕРБ виждат, за да успеят да погасят предизборните кредити, е да ги вземат от хората. Не може обаче заради неразумно влагане на средствата, което управляващите направиха, да плаща всеки един от нас.
Например за Варна от общо 43-те милиона лева заем, нечувана сума за град като     Варна, който общината изтегли миналата година, 15,3 млн. лв. бяха вложени в ремонт     на детските площадки. Няма лошо – трябваше да се направи. Защо обаче не се     направи със средства от европрограми и проекти, както стана с новите автобуси по     програмата за интегриран градския транспорт. Защо тези 15 млн. лв. не бяха вложени,     за да се развива общинската икономика.
Ще се върна малко назад във времето. Правителството на Орешарски планира да     изтегли заем от 1 милиард лв. Последваха масови протести, блокади на парламента,     бели автобуси и още, и още. Само година по-късно правителството на Бойко Борисов     тегли 16 милиарда лева заем. Пълно мълчание и спокойствие в обществото, въпреки     че с този заем стигнахме нивото на задлъжнялост на държавата от 1989 г., от времето     на Живков. Тогава обаче имаше икономика, държавата имаше собственост, а сега няма.     Не превърнахме темата в обща кауза на БСП и това е наша грешка. Заемът си беше     гласуван от мнозинството на ГЕРБ. Хората може би не разбират, или по-скоро няма кой да им обясни, че не друг, а    те, семействата им, децата им и внуците им, всички заедно ще плащаме този дълг.
– Нали сте опозиция, би трябвало хората да вярват на опозицията, да я чуват? Защо не ви чуват?
– Излиза, че не сме добра, или по-скоро не сме нужната опозиция. Често вървим след събитията. Или пък обясняваме свое предложение в момент, когато има друга важна обществена тема и няма чуваемост. Така се получи с предложението на БСП за намаляване ДДС за детските стоки и храни. Намаляване на ДДС трябва да има и за други стоки. Това е лява политика. Това подхожда на лява партия като нашата. Има достатъчно аргументи. Категорично е в полза на хората. Колко души обаче разбраха, че БСП предлага това. И за това не бива да търсим вина в медиите, да казваме видите ли, те се интересуват само от скандали, добрата новина не е новина. Проблемът явно е в нас – имаме добри идеи за леви политики, а не успяваме да ги наложим. В това ние от БСП сме слаби. Не успяваме по категоричен начин да се преборим с първото впечатление на хората – това БСП го предлага, значи е лошо. Вярно е, така сме си постлали през годините, но не разбирам защо се инатим да променим модела си на работа. Вместо да водим дебат как да си върнем доверието на хората, ние водим вътрешнопартиен такъв. Говорим си как организационно да променим нещата в БСП. Не смятам, че хората се интересуват от вътрешните проблеми на БСП. Интересуват се от това как ще живеят днес, утре, ще имат ли работа, ще мога ли да си платят сметките, ще имат ли перспектива тук в България, или да хващат пътя някъде навън, за да осигурят нормално бъдеще на децата си. От това се интересуват, а не от това кой ще е лидер днес, утре, след година.
– Стигнахме до темата, която се обсъжда в публичното пространство – трябва или не да има оставки в БСП след тежката загуба на местите избори?
– Винаги съм твърдял,че вътрешнопартийните проблеми трябва да остават вътре в партията. Обвинения в медиите по един или друг повод, или така нареченият приятелски огън, само вредят на имиджа на партията. Вредят и на членовете, които се чудят чия страна в кой момент да вземат, кой е прав и кой крив. Така на практика се измества центърът на дебата – вместо да говорим за политики, да начертаем план за действие и да работим, ние затъваме в това да обясняваме кой къде какво казал и губим ценно време и енергия да разрешаваме вътрешни конфликти, което ни прави неадекватни за обществото.
– Казахте неадекватни. Вътрешнопартийните караници ли, които вървят с пълна сила в момента, ви попречиха БСП да има бърза и категорична позиция по отношение на конфликта Турция – Русия след свалянето на руския самолет?
– Ако имам нещо да кажа, аз ще го кажа лице в лице на председателя на партията, на колегите в Националния съвет, на членовете на партията, без да искам да го афиширам медийно. Конгресът е насрочен за април и там е мястото да решаваме какво ще се случва, какъв път ще изберем.
Ако обаче ясно не осъзнаем, че трябва да се променим, да действаме, а не само да     говорим, да станем по-разбираеми за хората, по-адекватни на ежедневните ситуация –     не ни чака добро бъдеще. Заедно с това, ако не се възползваме от това, което се случва     и в управлението на държавата, и в световен мащаб, пак ще сбъркаме. Сега БСП има     възможност за бърз възход. Има шанс отново да бъде партията на надеждата, така     както беше в началото на 2013 г. И шансът е дори в това, което се случва между     Москва и Истанбул. Категорично смятам, че нашите действия, и на БСП, и на     държавата, са крайно предпазливи, дори бих ги нарекъл неадекватни. Златното     правило за нас трябва да е България винаги с Русия и никога срещу Европа. Затова     точно сега трябва да поставим въпроса за връщане на проекта „Южен поток“. Защо да     има „Северен поток“, а „Южен“ – не? Да не би северните държавни членки да са по-    привилегировани от южните? Този проект е нови работни, места, икономика,     инвестиции. И трябва да направим така, че да си го върнем. При това трябва да     действаме бързо.
И друго – вижте за какъв стокооборот става въпрос между Турция и Русия. След 1989     г. ние доброволно се отказахме от пазари, на които другите страни членки на ЕС     напираха да стъпят. Направиха го. И знаеха защо. Защото защитават националните си     интереси. Ние по-глупави ли сме, или се правим на по католици от папата? Трябва да     направим възможно връщането на българските стоки на руския пазар. Какво по-добро за нашето селско стопанство и лека промишленост. Какво по-добро от това да върнем     руските туристи в нашите курорти. И отново руснаци да купуват наши имоти. Как?  България трябва ясно да постави въпроса за отмяна на санкциите срещу Русия. Не     тръгна ли точно Русия да води война с    „Ислямска държава“, да помага на съюзниците ни от Европа.  И точно сега е моментът да искаме отмяна на санкциите и в същото време да    подкрепим ЕС за    средствата, които дава на Турция, за да държи имигрантите на    своя територия. Така се прави сериозна политика – поставяме условия и не се съгласяваме с всичко, което искат от нас големите европейски държави. Защитаваме нашите национални интереси.

7 - Gutsanov
Да погледнем форумите, социалните мрежи. Мненията на хората по отношения на     диалога ни с Русия са коренно различни от това, което правят     различни управляващи,     които ходят да се отчитат в едно или друго посолство. Да не би да няма други     държавни членки, които са в ЕС, но поставят условия – Унгария, Австрия, Швеция,     Гърция и т.н. Защо и България да не може? Защото за това трябват политици и истински държавници с ясни позиции, работещи в интерес на държавата.
Тези предложения са шансът на БСП да се върне в голямата политика, да    станем     лидерираща партия, а не да говорим ще оцелеем ли утре като партия или не. Да, ние     ще оцелеем, БСП ще оцелее, защото има история и знае как да се съхранява. Въпросът е като водеща партия ли, определяща развитието на държавата, или като една от многото партии, съществуващи у нас.
Длъжни сме да преодолеем бързо вътрешнопартийните си конфликти, защото в     момента държавата е в криза. А всяка криза дава възможности. Златният шанс    за     България сега е икономиката да заработи. И именно БСП може да е носител на тази     нова политика – да разчитаме на    работещи пари, които имат възвращаемост. Това     отива на България – да създава продукция, нови производства, високи технологии,     да продава високи технологии, а не както в момента – да произвежда високообразовани     емигранти.