Борислав Гуцанов, лидер на БСП – Варна: Общинският превозвач „Градски транспорт“ е в реален фалит

 

Безпрецедентно прикриване на управленски грешки, които водят към съсипването на ключови за живота на Варна общински дружества, прояви доминираният от ГЕРБ общински съвет в морския град. Това принуди председателят на градската организация на БСП директно да поиска оставките на ръководствата на две фирми – „Пазари“ и „Градски транспорт“.

Борислав Гуцанов беше категоричен, че ако не се извърши промяна в управлението на дружествата, те ще затънат още повече. Състоянието на „Пазари“ е драстичен пример, защо през миналата година неговата печалба е седем пъти по-ниска, отколкото при предишното ръководство, сменено през 2015-а. „В последните две години, с новото ръководство, „Пазари“ губи грубо по 300 хиляди лева от печалбата си“, заяви Гуцанов, който припомни, че през 2009-а положителният резултат на дружеството е бил около 1 млн. лв. „Промяната, която беше направена – няма да коментирам защо, не беше за добро. Има два варианта за сриването на резултата и те са или некомпетентност, или злонамереност. Апелирам към мнозинството и политическото му ръководство – сменете ръководството. Иначе „Пазари“ може да мине и на загуба“, заяви Борислав Гуцанов на заседанието на Общински съвет – Варна.

В отговор от групата на ГЕРБ се опитаха да обяснят, че цифрите в отчета на дружеството могат да се гледат „и от ляво на дясно, и от дясно на ляво“. Макар че няма по-точна мярка за състоянието на една фирма от печалбата ѝ, управляващите изтъкнаха, че наличните средства във фирмата били над 1 млн. В отговор Гуцанов обясни, че това е счетоводен трик и че тези пари всъщност са тримесечните депозити, които търговците на варненските пазари плащат на общинското дружество.

Още по-критично е положението с общинския превозвач „Градски транспорт“, който е монополист в обществените превози на пътници във Варна. Гуцанов цитира нови данни за финансовото затъване на фирмата. 5,5 млн. лева е нейната загубата до средата на тази година. Данните потвърждават констатацията от доклада на одитора на превозвача се признава за миналата година. В документа, който беше безропотно приет от мнозинството на ГЕРБ, се казва, че има сериозна несигурност за това, че фирмата може да продължи да работи.

„Това значи, че дружеството е на практика в несъстоятелност“, коментира лидерът на БСП – Варна, Борислав Гуцанов. Той призова ръководството на ГЕРБ и в този случай да вземе политическо решение и да се намеси, като смени ръководството и начина на управление на фирмата. За 2017 година загубата на „Градски транспорт“ – Варна, е близо 3 млн. лева, а общата разлика между активите и пасивите е над минус 9 млн. лева. И при това дружеството получи нови автобуси и сериозна помощ по проекта „Интегриран градски транспорт“.

Гуцанов заяви също, че дружеството има четири запора на сметки – върху с ремонтираното по проекта хале, от НАП, от доставчика на гориво, както и на 10 автобуса. Работниците пък си получават заплатите само в пликове, защото няма как да се ползват услугите на банка. Гуцанов припомни, че преди време „Градски транспорт“ е теглил кредит за купуване на автобуси, при който те са били единственият залог. „Сега за 5 млн. кредит е заложено цялото дружество“, каза лидерът на БСП – Варна. Той подчерта също, че преди време във Варна половината линии се обслужваха от частна фирма, която печелеше от това при еднаква цена на билета. После линиите ѝ бяха буквално отнети в полза на „Градски транспорт“, така че въпросът явно не е рентабилността на превозите.

Последваха нови оправдания от ГЕРБ, които се опитаха да оправдаят загубата със социалната функция, с които е натоварено дружеството.

Както и в случая с „Пазари“, изнесените данни не повлияха на гласуването на годишния отчет на „Градски транспорт“ – Варна. Той беше приет с гласовете на ГЕРБ и съюзниците им в съвета, а ръководството на фирмата беше освободено от отговорност. Въпреки други обвинения за лошо управление на общински фирми във Варна, дошли от други общински съветници, мнозинството безропотно прие всички отчети на затъващите варненски дружества, преструвайки се, че проблемите с тях просто не съществуват. Това обаче не променя реалната ситуация, особено за „Градски транспорт“. След като общинският съвет отказа да чуе както доклада на одитора, така и мнението на опозицията, Гуцанов обобщи реалните резултати в обзорното предаване „Позиция“ в ефира на Радио Варна. „Общинското дружеството „Градски транспорт” е в реален фалит, задълженията му надхвърлят 10 милиона лева. Само за последните месеци е натрупана загуба от 5,5 милиона лева“, заяви той. Вече е ясно и каква е следващата стъпка в тази връзка. Очаква се прокуратурата да се самосезира по повод фрапиращите нарушения в работата на общинския превозвач. „Ако държавното обвинение не се самосезира, аз ще изпратя сигнал до прокуратурата”, каза лидерът на БСП – Варна.