Борислав Гуцанов, лидер на БСП – Варна: Фонд „Индустрия” може да рестартира икономиката

 

В БСП се обсъжда създаването на финансов фонд „Индустрия“, който да даде нов тласък на икономиката в страната. Съчетан с Българската банка за развитие, фондът ще подпомага създаването на нови предприятия и рестартиране на стари, които имат какво да дадат. Това заяви в предаването „Зала Пленарна“ на Дарик градският председател на БСП във Варна и председател на Съвета по финанси и икономика към Националния съвет на партията Борислав Гуцанов. По думите му по този начин се финансира голяма част от икономиката в Германия, която е най-бързо развиващата се в Европа.

„Предлагаме във всеки един от областните центрове в България да има едно структуроопределящо предприятие, което да бъде като минимум гръбнакът на съответната област. Имаме огромен дисбаланс по чисто географски признак – едно е да живееш в София и Пловдив и да се прави икономика и бизнес там, друго е във Варна, защото ние изостанахме изключително много от тези два града. Съвсем различно е пък, когато говорим за Северозападна България. Точно поради това трябва да има балансирана икономика“, коментира Гуцанов в предаването „Позиция“ на Радио Варна. Той е категоричен, че ако не се рестартира икономиката България няма бъдеще. Финансовата стабилност на държавата е пълен мит и химера, смята още той.

„Беше изтеглен заем от 16 милиарда, но нито лев не беше инвестиран в развитието на икономика. Не може така – тези пари трябва да са работещи, за да може не само да се връщат заемите, а да се генерират средства“. Според Борислав Гуцанов трябва да бъдат определени приоритети в икономиката за минимум петгодишен период. По думите му трябва да бъде сложен край на „бюджетите на оцеляване“. „Когато се говори за приоритетите, те трябва ясно да се виждат и в бюджета. Не може да кажеш, че образованието ти е приоритет, а в същото време учените от БАН да протестират пред Министерския“, коментира лидерът на БСП – Варна. – И добави, че освен фонд „Индустрия“, който да е пряко подчинен на МС, трябва да бъде създаден от фонд „Образование“. „Няма как да имаме икономика, ако нямаме адекватно образование и подготвени кадри за нея“, каза Гуцанов. Победата на президентските избори не е само успех на БСП. „Получи се една много добра симбиоза между структурите на БСП и харизмата на генерал Радев“, обясни Гуцанов.