Борислав Гуцанов, водач на листата на „БСП за България“ във Варна: Избирателите ни не вярват на обещания, а на вече изпълнени ангажименти

За 7 месеца изпълнихме ангажиментите си към младите семейства и пенсионерите

 • Г-н Гуцанов, пред прага сме на четвърти парламентарни избори в рамките на малко повече от година. Това демокрация в действие ли е или изправяне на държавата пред пропаст от хаос и още по-тежки кризи?
 • Факт е, че няма по-пряка проява на демокрацията от упражненото право на свободен избор за това кой и как да управлява държавата. Факт е обаче и, че високоскоростната изборна спирала, в която страната се върти вече повече от година, със сигурност не води до политическа стабилност. Управление от служебни правителства е извънредна мярка, която ние сме на път да превърнем в норма. Но тази норма е опасна, тъй като това са правителства, които работят без действащ парламент, а България неслучайно е парламентарна република. Именно излъченият от гражданите парламент е гарант за представителност и стабилност. А тя е особено важна, когато светът и раздиран от кризи – икономическа, енергийна, военни конфликти и пр. Затова ми се ще на 2 октомври българските граждани да гласуват така, че в страната да стане възможно съставянето на работещо Народно събрание, което от своя страна да излъчи отговорно правителство, което да поеме управлението.
 • Българите сякаш се умориха от изборния маратон и повече ги вълнува дали през зимата, която вече чука на вратата, ще имат отопление, осветление и пари за храна и да си плащат сметките, отколкото поредното избиране на народни представители и подреждане на министри.
 • Така е – хората наистина се умориха. Всички се уморихме. Но точно, за да сме всички по-сигурни и спокойни през зимата, която наближава, се надявам българите да се мотивират и мобилизират и да гласуват на 2 октомври. Защото е важно парламентът да заработи бързо и бързо да бъде излъчено редовно правителство. Това са двете задължителни условия, за да могат да се приемат работещи мерки за защита на домакинствата – замразяване на цените на енергоизточниците, удължавне на мерките за бизнеса, разширяване обхвата на социалните паките и пр. И няма да е нескромно, ако кажа, че най-сигурният съюзник на българските граждани сме ние – „БСП за България“.
 • Всички политически сили, които са в кампания, казват това, но въпросът е на кого ще повярват гражданите, нали?
 • Ще прозвучи нелогично, заради умората, която кометирахме преди малко, но тази кампания за мен е най-лесната.
 • Най-лесна?!
 • Абсолютно. Защото в тази кампания на нас от „БСП за България“ не ни се налага да обещаваме. Този път ние отчитаме изпълнените си обещания към всички български граждани. Защото в рамките на отминалите 7 месеца, в които бяхме в управлението на страната, ние стриктно изпълнявахме онова, което бяхме поели към ангажимент. Младите семейства вече усещат ефекта от безплатните детски градини /каквито за последно са били през 1989 г/ и  промените в подоходното облагане, което оставя в бюджета на всяко семейство с две деца по 100 лв. повече всеки месец. Нашите родители – най-възрастните българи, също поемат разходите си малко по-спокойни. Само за 7 месеца ние успяхме да вдигнем пенсиите със средно 167 лева при 162 лева за 12-те години управление на ГЕРБ. Бизнесът успя да се съхрани и дори да набере скорост също благодарение на нашето отговорно поведение в сектор „Икономика и индустрия“, който управлявахме в рамките на коалиционното правителства. Първо инициирахме налагането на мораториум на тока, в резултат на което сметките останаха посилни миналата зима. Успешно приехме и доплащанията към бизнеса за енергоизточници, които се наложиха заради задълбочаването на енергийната криза и инфлацията. За първи път сме начело на европейската класация за ръст на икономиката, което не се е случвало никога.
 •  Не „изяде“ ли инфлацията всички придобивки, които изброихте?
 • Безспорно тя „изяжда“ част от ефекта им, но инфлацията не е нито български патент, нито местно явление. Тя е проблем за цяла Европа, а и не само за Европа. И не приемам твърденията, че у нас била особено висока, защото се харчели пари за популистки плащания. Не е популизъм да помагаш на възрастни и нуждаещи се. Не е популизъм да искаш младите семейства с деца да са мотивирани да създават семейства и да живеят тук. Всички социални плащания, за които говоря, станаха

Възможни благодарение на доброто управление на икономиката. За първи път оглавихме класация на ЕС за икономическо развитие. И наше непоколебимо веруйю е, че именно добре работещата икономика прави държавата силна и способна да се грижи за онези хора в обществото, които имат нужда от подкрепа.

 • Това ли е фундментът, върху който сте изградили прогрмата си?
 • Точно така. Няма по-солидна основа от работещата икономика. Тя е гарантът за заетост, за високи доходи, за социални плащания, за развитие. Затова БСП ще е двитател на всяко решение, което ще даде свобода и мощ на бизнеса, а той по най-естествен път, без напрежението от политически натиск, рекет и пр., ще работи и ще осигурява средства в хазната, които ще гарантират социалните политики. Именно на тази база ние сме разчели продължаването на политиките си спрямо различните възрастови и социални групи българи. Младите хора отново са във фокуса на нашето внимание. Те са тези, които ще изведат страната от демографската катастрофа, която не успяхме да избегнем. Имаме солиден пакет за противодействие на демографската криза. Планираме еднократната помощ при раждане на първо дете  да бъде 500 лв, при второ – 1000 лв, при трето – 1500 лв, а за всяко следващо – по 200 лв. Еднократното плащане за раждане на дете за майките-студентки да скочи от 2800 лв на 6500 лв. Ангажираме се държавата да покрива всички процедури за двойките с репродуктивни проблеми.  В следващия парламент „Коалиция за България“ е готова с мерките за нулев данък върху доходите от трудови дейности на българите до 26-годишна възраст. За всички ученици от 1 до 4 клас родителите предвиждаме еднократна помощ от 350 лв преди началото на всяка нова учебна година. Ще продължим да настояваме учебниците от 1 до 12 клас да са безплатни за всички ученици, както и лекарствата за децата до 14-годишна възраст.
 • Избирането Ви за шеф на националния предизорен щаб на БСП отдалечи ли Ви от варненските теми и проблеми за решаване?
 • Категорично – не. Нито за миг. Аз съм тук, сред хората. Говоря с тях. Допитвам се до тях. Вслушвам се в тях. И неотклонно следвам убеждението си, че Варна има потенциала да бъде икономически гигант от европейски мащаб, и работя всекидневно това да се случи.
 • Как?
 • Като председател на парламентарната комисия по транспорти съобщения проведох срещи с двама потенциални инвеститори с една от най-големите компании в света, специализирана в строителство на пристанищни терминали, брегоукрепителни съоръжения, изкуствени острови и в драгажните дейности – „Jan De Nul“, със седалище в Белгия и най-голямата държавна строителна инженерна корпорация – китайската China Construction Third Engineering. Твърдя отговорно, че инвеститорският интерес към изграждането на новото товарно пристанище в района под кв. „Максуда“ във Варна е сериозен. Нямам съмнение, че именно това е проектът, който е нужен на Варна, за да се превърне града ни в сериозен икономически фактор в района на Черно море. Изграждането на интермодалния терминал във Варна ще превърне града ни в икономически гигант и основен фактор на световната транспортна карта. Заедно с втори мост като част от коридора Север – Юг, който да свърже Истанбул, Бургас, Варна и Констанца, новата индустриална зона, която при управление на БСП гарантирано ще бъде изградена Варна, вана ще бъде не само водещо пристанище в транспортния коридор между Далечния изток и Западна Европа, а стратегически фактор в Европейската икономика.
 • Амбициозна е БСП.
 • Самочувствие ни дава само добре свършената работа през последните 7 месеца. С резултатите, които сме постигнали, се изправяме с вдигнати очи пред избирателите и те не са принудени да вярват на обещания, а – на изпълнени ангажименти. За толкова кратко време успяхме да постигнем изключително много. При редовен мандат сме в състояние да изпълним цялата предизборна програма на коалиция „БСП за България“.