Болки по ставите – диагноза и лечение

Болката – проклятие  или  благословия? Никой не обича болката, но тя е  първият сигнал за възникнал проблем в нашия организъм. Ако не обърнем внимание навреме, после може да е късно.
Болки по ставите и мускулите може да има като първи симптом както при всички ревматични  болести, така и при редица вирусни заболявания (грип, хепатит), при травми, алергии, ендокринни и неврологични заболявания, хемопатии, тумори, нарушения в обмяната на веществата.
Тук  е главната роля на личния лекар да разпита добре пациента, да го прегледа и да прецени  към коя група да го причисли и ако не е за него, при какъв специалист да го изпрати. За съжаление в учебната програма по медицина на ревматичните болести не е отделено необходимото внимание.
Причината е може би фактът, че те не са животозастрашаващи. Но за съжаление те са инвалидизиращи. Mного пациенти са ми споделяли, че доскоро не са чували за  специалността ревматология. Поради това най-често пациентите със ставни оплаквания попадат при ортопед или невролог. Напоследък прави добро впечатление, че колегите от тези специалности препращат пациентите, които не са за тях, на ревматолог. В други случаи пациентите пристигат при нас твърде късно, вече инвалидизирани. Защо се стига до това положение? Най-често болката се облекчава с кортикостероиди и нестероидни противовъзпалителни
(обезболяващи) средства, без да се постави диагноза, и се обяснява, че това не се лекува.
Какво трябва да знаят пациентите?
Първо: Не трябва да се самолекувате повече от седмица с обезболяващи.
Второ: Лекарствата, предписани на ваши близки с подобни симптоми, не бива да се използват без консултация с лекар. Много често симптомите са сходни, но болестите са различни и се лекуват по различен начин. Всеки човек има комбинация от различни болести, а лекарствата, освен показания, имат и противопоказания.
Трето: Хранителните добавки за стави, рекламирани по телевизията, не са безвредни и ефективни при всеки. Имайки предвид и цените им, по-добре се  консултирайте с ревматолог, за да не пиете нещо, което няма да ви помогне, а е възможно и да ви навреди.
Четвърто: Хора, стресирани от страничните действия, описани в листовката, прибягват към лечение с нетрадиционни методи и хомеопатия. Тези средства имат своето място в борбата с болестите, но кога и при кои заболявания, в кой стадий от болестта трябва да се приложат, може да прецени само квалифициран лекар. Ако през острия период на болестта разчитате на тези средства, ще се инвалидизирате.
Пето: Повечето хора са склонни да разчитат само на лекарствата за стабилизиране на своето здраве. Те забравят поговорката „Всички болести идват от масата”. За да е успешно едно лечение, то трябва да е комплексно. Трябва да включва хранителен, двигателен режим и душевно равновесие.
Шесто: За да се лекува успешно дадено заболяване, трябва да се открие причината и да се постави правилна диагноза. Това невинаги е лесно.
Понякога са необходими множество изследвания и продължително наблюдение.
Седмо: Ако имате проблем с някоя става, а не сте се контузили, то трябва незабавно да се консултирате с ревматолог, за да се постави правилна диагноза и да се започне лечение. Не губете време! Всяка болест, открита и лекувана в самото начало, може да протече по-леко и дори да се излекува.
Осмо: Много често пациентите се заблуждават, че скенерът или магнитният резонанс ще им постави диагнозата. За съжаление това не е така. Много често след такива изследвания се е налагало да направя една обикновена рентгенова снимка, за да поставя диагноза. Не е за пренебрегване фактът, че облъчването при направата на скенер се равнява на 1000 рентгенови снимки.
Девето: За лечение на ревматологичните болести в повечето случаи се налага предписването на три и повече медикамента. Поради липса на финанси често пациентът взема само едно от тях по своя преценка и ефектът е нулев. Ако сте решили, че поради някаква причина не можете да приемате всички предписани лекарства, консултирайте се с лекаря, който ги е назначил.
Често пациентите прекъсват своето лечение сами, когато се почувстват добре. След няколко месеца, когато организмът им се е очистил от лекарствата, попадат отново в болница сковани. Ревматичните болести се нуждаят от поддържащо лечение с години, както диабетът и хипертонията. С годините дозите и броят на медикаментите се намалява в синхрон с активността на болестта и се спират, когато лекарят прецени, че пациентът е в ремисия.
Напоследък повечето от пациентите преди и след посещение при лекар търсят решение на своите проблеми в интернет. Колкото повече четат, толкова повече се объркват и изпадат в паника.
Скъпи пациенти, вярвайте на своите лекари! Консултирайте се с тях за всеки свой проблем! За да работят тази професия, те не са чели един или два дни. Те са учили и специализирали минимум 10 години. Те продължават да учат и специализират цял живот, защото науката се развива. Изобретяват се нови лекарства, нови методи за диагностика. Все още компютърът не може да замени лекаря!

Д-р Ани Михайлова Кръстева – ревматолог при ДКЦ 4
– Варна