Боклукът затрупа земеделски земи и пътища в Тополи

Земеделски земи и дори цял път в землището на село Тополи са покрити с отпадъци заради проблемите с извозването на боклука в община Варна. Това заяви кметът на населеното място Демир Георгиев пред комисията „Благоустройство и комунални дейности“ към общинския съвет. Микросметища се появяват на много места около Тополи, те са регистрирани от РИОСВ, а разчистването им може да стане единствено с фадрома, каза още кметът на селото.
Кризисната ситуация е от юни, обясни Георгиев. Жителите на Тополи дори стигнали до крайност в недоволството си и засипали с боклуци улицата пред кметството. Причините за проблемите са няколко, но основната е, че фирма „Санатит“ не успява да се справи с почистването на селото. Тя останала без работници и изпитвала трудности да наеме нови, обясни пред общинската комисия неин представител.
Той допълни, че част от проблема се създава от строителните фирми. Тъй като някои от тях се ползват с протекции от властта и контролът на работата им е занижен, те не сключват договори за извозване на строителните отпадъци от обектите си. За сметка на това, строителите изхвърляли отпадъците в специалните големи контейнери, които са оставени за гражданите, които правят домашни ремонти. Така те се препълват бързо, не се изпразват навреме, а около тях се трупат нови и нови отпадъци. По този начин строителните фирми пестят от разходите си за сметка на общината.
Зад фирма „Санатит“ стои друго познато сметосъбиращо дружество – „Титан“. Това беше заявил преди време лично кметът Иван Портних, който най-сетне призна очевидната криза с боклука в морската столица и обяви, че ще налага безкомпромисни глоби.
Фирма „Титан“, която неведнъж е глобявана, и то най-вече заради недоволството на варненци от работата й, продължава да е основен субект в сметопочистването на Варна и след проведените нови конкурси за дейността. Според някои фирмата дори е станала на практика монополист в чистенето на Варна, макар имената на дружествата, които ще го извършват, да са други.
Кметът на Тополи пък призна, че част от вината за положението с боклука е на общината. Демир Георгиев, който управлява селото втори мандат, коментира, че от години иска подновяване на пластмасовите кофи за дворовете. От необходимите 1100 обаче е получил само 60. „Кофите са от 2000 година, напукани, счупени. Хората само като ги видят, и знам какво ще направят“, коментира кметът на Тополи.