Бойко Борисов: Варна вече изпреварва Бургас

Александър Дечев

Варна вече далеч изпреварва Бургас по развитие. Това обяви министър председателят Бойко Борисов. В събота той присъства на официалния старт на ремонта на бул. „Васил Левски“. На събитието бяха още Варненският и Великопреславски митрополит Йоан, министрите Николай Нанков, Красимир Каракачанов, Ивайло Московски и Владислав Горанов, кметът на Варна Иван Портних, общински съветници и други.


„Влизайки по магистрала „Хемус“ през летището, тежкият трафик ще се извежда към пристанището. Когато водихме съвещание за Варна какво да направим за транспортния трафик, за туризма и за разширяващия се бизнес, кметът постави този булевард като основен приоритет. Не искаме да допускаме това, което се случи в Бургас – АМ „Тракия“ влезе в самото сърце на града и след това няколко години правим обходи, за да можем да оправим трафика в града. Ние сме в готовност догодина за празника на Варна директните платна, които минават, да отиват до изхода на Варна за курортите. От днес започва денонощна работа и дано да има и мека строителна зима. Варна ни е морската столица и затова към не я подхождаме по този начин.
Другото – това е кампусът, Математическата гимназия, който ще стане гордост на Варна, особено за интелигенцията, едно бижу за този град. Още 25 милиона влагаме от „Региони в растеж“ за три булеварда в „Аспарухово“. Днес говорим за два обекта на стойност 85 милиона лева, които до средата на следващата година трябва да ги приключим. Варна вече далеч изпреварва Бургас. С „Хемус“, с кампуса на Математическата гимназия, и всичко това, което правим. Сега дори ще започнат да мърморят другите. Аспаруховият мост, откакто беше построен, не беше пипан. Такива като мен са минали поне 20 през това време. Ние поне освен отговорите, оставяме и инфраструктура след себе си“, каза Борисов и добави, че с финансовия министър Владислав Горанов са амбицирани да направят Варна перлата на Черноморието.
Кметът Иван Портних също коментира започващия ремонт на бул. „Васил Левски“. „Стартираме един много мащабен проект. За сравнение – в последните десетилетия единствено Аспарухов мост е с подобен като обем обект. Изграждането на бул. „Левски“ знаете, че е планирано от десетилетия. Той ще преразпредели, от една страна, движението в градската част, защото минава под трите основни булеварда и свързва диагонално различните краища на града.
От друга страна, това е и решаване за изнасянето на трафика транзитния, който върви към курортите и идва от АМ „Хемус“. Това прави важността на обекта изключително голяма. Има пет кръгови, булевард „Левски“ ще минава под „Сливница“, „Цар Освободител“, „Владислав“ долу до булевард „Девня“. Чака ни много работа, но след една година се надявам градът ни наистина да се радва на една коренно променена транспортна инфраструктура. Надяваме се за година да се приключи“, коментира градоначалникът.