Богдан Шумаров покори европейския връх при професионалистите в К1

Състезателят на Боил усетил, че португалецът Силва омеква в третия рунд
Довършил го с удар с коляно, след който счупил носа му
Състезателят на варненския Боил Богдан Шумаров стана европейски шампион по кикбокс в стил К1 за професионалисти на WAKO PRO. В петък вечерта той отказа Жил Силва след четвъртия рунд в категория до 71,800 кг и хвърли в еуфория публиката в зала „Конгресна” на Двореца на културата и спорта. Това бе първи подобен мач за 20-годишния Шумаров при професионалистите, но той не се смути пред далеч по-опитния ибериец и го надигра категорично. 20-годишният Богдан Шумаров бе награден със златен пояс и аплодиран бурно от екзалтираните зрители. Както е известно, през миналата година той стана и европейски шампион в К1 за аматьори при дебюта си на такъв форум в Словения.


Шампионът Шумаров даде ексклузивно интервю за „Народно дело Седмицата”.
– Богдане, бяхте ли напрегнат в първия си мач за такава титла при професионалистите?
– Нито за момент не съм усетил напрежение или притеснение. Бях добре подготвен и знаех какво трябва да направя. Чувствах увереност в силите си, а и подкрепата от трибуните бе допълнителен стимул за мен.
– Каква беше тактиката ви?
– В началото започнах по-бавно и внимателно, тъй като той е опитен боец и трябваше да напипам силните и слабите му страни. Постепенно с всеки рунд вдигах темпото и нанасях серия от удари.
– Кога усетихте, че печелите?
– В края на третия рунд, когато той омекна. В четвъртия му нанесох решителния удар с коляно в лицето, след който счупих носа му. Той едва стоеше на краката си и логично не излезе за петия рунд.
– Имаше ли момент, в който Силва да ви е поставил под напрежение?
– Не. Всичко се разви по нашия план и правех това, което искаха от мен треньорите Краси Кирилов и Дилян Славов, на които съм благодарен. Виждах перфектно как се развива боя, играех на необходимата за мен дистанция и го удрях точно и навреме.
– Получихте ли все пак сериозни удари?
– Нито веднъж не ме е ударил. Нямам никакви поражения или контузии по тялото, което показва, че съм се справил и в защита.
– Каза ли ви нещо Силва, след като го победихте?
– Да. Думите му бяха следните: „Това бе твоята вечер. Ти си добър боец и ти пожелавам успех.” Благодаря на Жил за признанието и джентълменското поведение. С него нямах никакъв проблем, дори на кантара се шегувахме и закачахме.
– Готов ли сте да дадете реванш на Жил?
– Това не зависи от мен. След 6 месеца от WAKO PRO ще обявят кой ще е претендент за титлата и аз трябва да насроча дата за мача. Има обаче и европейски титли на други вериги, така не е изключено да получа покана за подобен бой.
– Каква ще бъде следващата ви цел?
– Да стана световен шампион за аматьори в К1 в Рио през октомври. Това ще ми позволи да съм претендент за световната титла при професионалистите.