Богдан Шумаров: Искам да реша спора за евротитлата в К1 преди петия рунд

Боецът на „Боил“ вече е наясно с тактиката за мача с Жил Силва

В кариерата си вече е побеждавал по-силни съперници от португалеца

След като стана европейски шампион за аматьори по кикбокс в стил К1, пред Богдан Шумаров вече има ново предизвикателство. Боецът на „Боил“ ще се бие европейската титла при професионалистите, като за първи път България и Варна ще са домакини на подобен мач. Организатор е най-голямата световна организация по кикбокс WAKO.
В една от най-оспорваните битки на Ultimate Pro Fight VII в категория до 71 кг. Богдан ще се изправи срещу далеч по-опитния и титулуван професионален боец от Португалия Жил Силва. Двубоят е на 10 март в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта, като бойното шоу започва в 19,30 часа с няколко подгряващи срещи. Очаква се Богдан и Силва да излязат на ринга около 22 часа.
Освен европейски шампион за аматьори, Богдан е и световен шампион за кадети през 2014 г., многократен републикански и няколкократен шампион на Про файт.

В ексклузивно интервю за „Народно дело Седмицата“ 20-годишният Богдан Шумаров разкрива своите очаквания за най-големия мач, който му предстои в досегашната кариера.

– Богдане, какво знаете за Жил Силва?
– Гледах няколко негови мача, събрахме и информация за стила му. Той изповядва муай-тай, силен е физически и корав.

– Как ще му противодействате?
– С моя треньор Краси Кирилов вече имаме стратегия и в тренировките до двубоя ще правя това, който той изисква от мен. Най-общо смятам да заложа на резки удари и динамика.

– Мачовете за титлите при професионалистите са от 5 рунда по 3 минути. Ще бъдете ли в оптимална физическа форма?
– Да, това е вън от съмнение. В заниманията освен за тактика работим и за кондиция, като доскоро наблягахме на сила и силова издръжливост. Но аз се надявам, че мачът няма да продължи 5 рунда, тъй като ще опитам да го реша по-рано.

– Демонстрирате самочувствие, което е похвално.
– Ами, вижте, аз и на европейското за аматьори миналата есен бях дебютант, но преодолях напрежението и станах първи. Сега за първи път споря за такава титла и при професионалистите, и се надявам също да успея. Няма нищо, което да ме притесни, щом съм подготвен добре, а и публиката ще е на моя страна.

– Досега имате 6 победи от 6 мача при професионалистите. Дава ли ви това някаква допълнителна увереност в силите?
– Не бих казал, тъй като победите ми са само в България, а най-силните в този стил са от други страни. Но аз увереността в силите вече я имам, предвид това, което постигам в последните години на ринга и начина, по който тренирам и се подготвям.

– Противниците, които победихте на европейското за аматьори в Словения, бяха от най-силните школи на Стария континент – руснак, украинец, поляк и беларус. Направете сравнение между тях и Жил Силва?
– Някои от тях бяха по-добри от Силва. Затова ви казвам, че съм уверен във възможностите си. Аз зная, че мога, и това, че имам по-малък международен опит от португалеца, не мисля, че му дава предимство.

– Как сте с килограмите?
– Само 4 съм отгоре, но за 35 дни не е проблем да ги сваля. За мача със Силва ще съм на 100 % готов във всяко едно отношение.

– Какво искате до постигнете в професионалния К1?
– Да стана световен шампион. За целта обаче първо трябва да взема европейската титла, а после да продължа да побеждавам, за да се изкача до №3 в световната ранглиста и да имам реален шанс за претендент за титлата на планетата.

Световен шампион се завърна в „Боил“

Световният шампион в К1 от 2015 година в Сърбия Александър Петров се завърна в Боил и е картотекиран в клуба за турнирите и първенствата през тази година. Така Сашо отново ще работи с треньора Красимир Кирилов, който е с основна заслуга за израстването му като кикбоксьор.
„Сашо вече получи покана за участие в професионални мачове на популярната руска верига TATNEFT. Срещите са на елиминации, като започват от 1/8-финали. Ако Сашо участва в повече двубои и побеждава, това ще му позволи да се издигне нагоре в ранглистата и евентуално отново да стане претендент за световната титла за професионалисти“, заяви за „Народно дело Седмицата“ Кирилов.


26-годишният Александър Петров вече е спорил един път за профититла на планетата. През миналата година той изгуби с 1:2 съдийски гласа от французин в равностоен мач в категория до 81 кг в Монте Карло.
Иначе Петров стана №1 в света при аматьорите след голяма драма в Сърбия. В последните 30 секунди на финала варненецът игра с извадено рамо и след това се възстановяваше дълго.
„Сашо е с безспорни качества и в златната за един кикбоксьор възраст. Като го гледам как тренира, и колко отговорен и съзнателен е, мисля, че най-големите му успехи тепърва предстоят. Радвам се, че отново имам възможност да работим заедно“, допълни Краси Кирилов. Той разкри, че Петров ще участва и на световното първенство за аматьори през октомври в Бразилия.