Богата джазова програма радва феновете до края на април

 

След като години наред варненските джазови музиканти от по-младото поколение неизменно превръщат Международният ден на джаза 30 април в празник, тази година те правят още по-решителна крачка напред. Така отбелязването на празника се превръща на практика във нов, втори варненски джазов фестивал, наред с традиционния летен джаз фест „Варненско лято“.
Събитията от Варненските джаз дни 2018 започнаха още на 14 април от 14 часа Музикална работилница за медни духови инструменти с ментор Нейко Бодуров – НУИ „Добри Христов“.
Добре дошъл е и всеки любител, който сега прохожда или професионалист, който иска да обогати своите познания. Водещ на работилницата е Нейко Бодуров, тромпетист и композитор, соло тромпетист на Държавна опера Варна, който освен това е един и от основните създатели и организатори на новия варненски джаз фест.


На 21 април от 20:00 часа импровизациите върху едни от най-прочутите стандарти на този музикален стил ще изпълнят салонът на Военноморския клуб (ДНФ). Проектът Jazztory с музиката на Финиъс Нюборн и Ела Фицджералд ще запознае публиката със значимите личности от света на импровизаторската музика с цел да пресъздаде автентичния звук, такъв какъвто е познаван от началото на 20-и век до днес. Зад рояла застава младият и много талантлив Теодор Петков. Той ще изпълни музиката на един от най-виртуозните джаз пианисти на всички времена Финиъс Нюборн, който продължава да вдъхновява до днес.
С вокално майсторство Лили Илиева ще пресъздаде някой от джаз импровизациите на ненадмината Ела Фицджералд. Солистите ще бъдат подкрепени на сцената от формация с активна концертна дейност в страната и чужбина, в състав Нейко Бодуров – тромпет, Михаил Иванов – контрабас, и Борислав Петров – барабани и основател на Jazztory. Добре е публиката да се сдобие по-рано с билети, защото капацитетът на залата в архитектурното бижу на Варна, построено през 1899 година и обновено наскоро е 120 души.
Кулминацията на Варненските музикални дни 2018 ще е програмата „Кралете на попа“, която ще може да се види в друга възродена историческа сграда на града – Юнашкият салон, на 29 април от 20 часа. Както става ясно и от заглавието, този проект се откъсва от класическия джаз и интерпретира музиката на трима гиганти на съвременната музика – Майкъл Джексън, Принс и Стиви Уондър.
Музикалната общност Bandwagon, която стои от самото начало зад отбелязването на Деня на джаза във Варна и превръщането му във фестивал, събира отново за пореден път млади професионални музиканти от варненската и столична музикални сцени.Вокалното присъствие е изключително силно – Елена Кокорска, Александър Славчев ( който ще свири и на китара) и Нейчо Петров – Реджи. Брас секцията е изцяло варненска и колоритна както винаги: Нейко Бодуров – тромпет и флюгелхорн, Стоян Роянов – ЯЯ – саксофон, Бисер Михайлов – тромбон. Зад клавишни застава Ивелин Атанасов, бас китара Радослав Славчев, а барабаните принадлежат на Николай Данев. Варненските джаз дни 2018 се реализират с подкрепата на фонд „Култура“ на Община Варна.
Паралелно с това, в града вече започна поредица от три концерта под заглавието „Jazz Migration”. Обединяващата линия са тримата пианисти, живеещи и активно творящи извън България – Събин Тодоров, Константин Костов и Димитър Бодуров. Те ще представят в залата на Радио Варна най-новите си албуми с различно звучене и облик на съвременния български джаз. Проектът се финансирани по фонд „Култура” на Община Варна.
На 13 април от 19 ч. „Бодуров трио“ /Димитър Бодуров – пиано, Михаил Иванов – бас, Борислав Петров – барабани/ вече се представи пред варненската публика. Формацията отбеляза 15 години на сцената. Групата има издадени 4 албума за норвежки и холандски лейбъли, както и за собствения лейбъл на Бодуров Optomusic.
На 20 април ще можем да чуем на живо „Събин Тодоров трио“ и на 27 април отново от 19.00 ч. триото на Константин Костов ще закрие цикъла.
„Jazz Migration” е проект, имащ за цел да фокусира вниманието върху процесите на обратен „внос” на артистичен потенциал от Европа към България, съобщават организаторите от фондация „Арт Офис”.