Близнаци от Черно море мечтаят за олимпийска титла по бокс

Руснаците Прохор и Матвей Рязанови носят златни медали за Варна, чакат българско гражданство

Двама боксьори близнаци от Варна привлякоха вниманието на специалистите. Талантливите Прохор и Матвей Рязанови направиха фурор преди няколко дни в Петрич, където станаха държавни шампиони на България за юноши. Единият е №1 в категория до 44 килограма, а другият – при 48-килограмовите.
Те са родени на 15 октомври 2001 г. във Волгоград, Русия. Започват да тренират бокс, докато са само на четири годинки. На шест се пускат в първото си състезание, след което следват десетки успехи в местни и регионални турнири и купи.
Във Варна идват със своите родители преди три години и се установяват тук. Прохор и Матвей веднага се насочват към марката в българския бокс – клуб Черно море. Любопитното е, че главният треньор е получил обаждане за двамата таланти лично от националния селекционер на Русия, който му е препоръчал да ги вземе.


Миналата година Рязанови печелят и първите си медали за клуба – Прохор грабва златото, а Матвей – среброто. Само преди броени дни вече и двамата са на най-високото стъпало на почетната стълбичка, а успехът им, заедно с трите бронзови медала в Петрич, помага на Черно море да стане трети в отборното класиране на България.
„Тренираме два пъти на ден по около час и половина. Работим най-вече за издръжливост и подобряване на техниката. Чувстваме се страхотно в Черно море. Треньорите Димчо Савов и Георги Бояджиев ни обръщат голямо внимание и ги чувстваме като бащи“, споделиха близнаците пред „Народно дело Седмицата.
За свои идоли те посочват украинския боксьор Василий Ломаченко и казахстанеца Генадий Головкин. Харесват и Кубрат Пулев и редовно гледат мачовете му. „Амбициите ни са един ден да станем олимпийски шампиони“, гледат напред Рязанови.
Двамата добавят, че са изключително щастливи във Варна, тъй като тук има море, хората са много дружелюбни, а и са попаднали на много добър клуб като Черно море.
Любопитното е, че близнаците се боксират в различни категории, тъй като Матвей е с четири килограма по-тежък от своя брат. Запитани кой от тях е по-добър на ринга, отговарят категорично, че са равностойни.
До септември талантите трябва да получат българско гражданство, за да могат да се боксират за страната ни на европейското първенство в Албена. Процедурите вече са задействани, разкри треньорът на „моряците“ Димчо Савов.

Пълни отличници са, мачкат и на шах

Освен че са №1 на боксовия ринг, Прохор и Матвей се представят много добре и в школото. Двамата учат в Спортното училище „Георги Бенковски“ и са пълни отличници. Като всички на тази възраст, отделят време и на игрите на компютър, но го правят така, че да не им пречат на по-важните задължения.
Като малки в Русия са тренирали още джудо, стрелба и шахмат. На черно-бялата дъска са изключително добри, за което говори, че имат първи разряд. Преди години Прохор става 14-и на състезание с 200-те най-добри на своите градове в Русия участници. Любопитното е, че във Варна редовно бият треньорите си Димчо Савов и Георги Бояджиев.
В боксовата зала ги вкарва техният баща Михаил, който и до днес трепетно следи развитието им. Признава, че е избрал този спорт, тъй като той дава увереност и сигурност. Освен това в него трябва бързо да се мисли. Амбициозен е и за това казва, че има още какво да се желае от децата му.

Димчо Савов е впечатлен от тях

Легендарният варненски треньор Димчо Савов засипа с похвали двамата братя. „В бокса имат огромен потенциал. Не казват „не мога“ или „стига“. Товарят се до последно. Извън ринга пък са изключително възпитани деца, благодарение на майка им и баща им. В училище са пълни отличници, имат шестици от горе до долу. Хиляди деца са минали при мен и съм впечатлен от Прохор и Матвей – културни, възпитани, находчиви, смели, сърцати. Каквото и да кажа за тях, ще е малко“, каза Савов.
В момента в Черно море тренират около 40 деца, а скоро предстои нов прием и който има желание за бокс, има приемни изпити, за които може да се запише, поясни той.
Клубът е една от емблемите на бокса в България. Страната ни има четирима олимпийски шампиони, двама от които са от Варна. Най-голямото ни име – Ивайло Маринов, също е продукт на клуба от морската столица.

Вдигнали 40 градуса дни преди състезанието

Близнаците са проявили истинско геройство преди състезанието в Петрич. В продължение на десет дни те са били болни, като са вдигнали 40 градуса температура. „Тренираха само 3-4 дни и заминахме. А и знаете, че пътят до там е доста дълъг. Въпреки това те се представиха много мъжки в трите мача. Играха здраво от гонг до гонг и накрая се поздравиха със златните медали. Много умни деца, което е важно в бокса, тъй като там трябва да се мисли всяка секунда“, каза единият от треньорите им Георги Бояджиев.
Следващите състезания, на които те ще участват, са първи и втори кръг на Купа „България“ – през май в Благоевград и през юни в Горна Оряховица.