Близнаците на рали шампиона Йордан Атанасов тръгват по неговия път

 

Дани се класира пети в първото си състезание, малшанс спря Алекс за топ 6

Близнаците на рали шампиона на България в клас RC3 за 2016 година Йордан Атанасов тръгват по пътя на баща си. 11-годишните Дани и Алекс вече участваха в първото си състезание по картинг в клас „мини“ – на републиканския шампионат в Кюстендил. Дани се класира пети, а Алекс също се движеше в топ 6, но имаше малшанс да не завърши заради повреда.
„Тази година съм се посветил изцяло на синовете си. В републиканското по картинг има седем кръга, и се надявам Дани и Алекс да участват поне в 3-4 от тях. Трудно е, защото състезанията са само в Хасково и Кюстендил. Налага се да пътуваме дотам и да тренираме два дни по-рано, но засега се справяме благодарение на мои приятели от пистата, които ни помагат финансово“, заяви за „Народно дело Седмицата“ Йордан Атанасов.
Той съжалява, че картинг пистата във Варна не отговаря на изискванията и нямат възможност да тренират редовно. „Пистите във Варна, а в други градове, се използват за дрийф състезания, след които се получават наслагвания на гуми и телове. Асфалтът става мръсен и пропада, и няма условия за картинг. Именно поради тази причина в момента държавните състезания са само в два града“, допълни Атанасов.


След като се е отдал на друга, не по-маловажна мисия, през този сезон Данчо ще пропусне рали България. Престижната проява започва през уикенда във Варна, като кръговете ще са част и от турското първенство. Поради това 24 от заявените 54 автомобила са от южната ни съседка. Фаворит в клас RC3 от нашите е Пламен Стайков с „Митсубиши ево 9“, в клас RC2 ще се пуснат пилотът от Провадия Станислав Владимиров с навигатор Чавдър Събев от Сливен. Двамата ще са в стар „Опел Астра“. Честта на Варна ще защитават няколко екипажа, сред които за купа „Хюндай Рейсинг Трофи“ са Тихомир Стратиев и Здравко Здравков (за първи път с “Пежо 208“ от група R2), както и Мартин Коев/Димо Бозуков с „Хюндай I20“.

Ралито е с 12 скоростни етапа в събота и неделя, като отсечките са в Дюлино, Бялата вода, Аладжа манастир и суперспециален етап „Тодор Славов“, който ще е най-зрелищен за публиката – по затворен маршрут във варненския квартал „Чайка“ в посока Пикадили парк.
Сервизният парк на колите ще е в пешеходната зона край морето до Морска гора.
„Във Варна има много талантливи пилоти, но не се намират спонсори. Поради липсата на средства много от момчетата изобщо не стигат до изяви на пистата, а някои карат само в един-два кръга на стойностни ралита. Аз лично нямам обяснение как атрактивен и гледан спорт ката нашия, и то в град с възможности като Варна, не е примамлив за бизнеса“, завършва Йордан Атанасов.