Бетонни кръгове покриха Офицерския плаж

Затоплянето на времето във Варна изкара много хора на разходка край морето. Точно на плажа, където лебедите (една от най-хубавите атракции на града в студените месеци) са най-много, на пясъка може да се види нещо необичайно. Пясъчната ивица е покрита с бетонни кръгове, които са размерите и формата на капаци на улични шахти. Минувачите се питат какво е тяхното предназначение, снимки и шеговити коментари се появиха и във Фейсбук. Предположенията са най-различни – поставки за чадъри, изкуствени палми, като тези на съседния плаж, минна зона (!) и „площадка за кацането на извънземните“.


Обяснението е по-просто и прагматично. Бетонните плочи ще служат за основа на ново заведение. По информация на достоверни източници, новото място на плажа има всички разрешителни, включително от Министерството на туризма и от община Варна. Офицерският плаж вече не е отдаден на концесия, след като предишните му стопани се отказаха от него  преди около година. Не е тайна, че това е и един от плажовете с най-мръсна вода, при това не само във Варна, а по цялото Черноморие. Миналото лято той през по-голямата част остана затворен за къпане, макар забраната масово да се нарушаваше.
Бетонните кръгове са поставени, за да стъпи на тях конструкцията на новото заведение, която вероятно ще е дървена. След сезона или при изтичане на договора с наемателя те могат да бъдат отстранени заедно с новия търговски обект, който има статут на търговски обект.