Без очевиден мотив: Назначиха проверка на фондация, която храни стотици бедни

Бюджетната комисия към общинския съвет във Варна поиска от администрацията на кмета Иван Портних да извърши финансова проверка на фондация „Вяра, Надежда, Любов“. Обект на ревизията ще е използването на средствата, получавани от социалната програма на общината, както и евентуалното наличие на задължения към местната хазна и НАП.
Решението за проверката беше взето по искане на съветника Христо Атанасов (ЗНС „Александър Стамболийски“).
Фондацията организира най-голямата социална кухня във Варна, където храна получават общо 750 души. Част от тях обаче се хранят с пари, отпускани от социалното министерство, които за пореден път се изчерпват. Така се налага общината или частни дарители да осигуряват допълнителни средства, за да има пълноценно меню за една конкретна група – самотни майки с деца с увреждания. Както стана ясно на комисията, без тази помощ в почивните дни те търсят какво да ядат по контейнерите.
Марияна Николова, управител на фондация „Вяра, Надежда, Любов“ присъства лично на заседанието и заяви, че е готова за проверка по всяко време. Тя обясни на общинските съветници как става финансирането от местния бюджет, като подчерта, че ако фондацията има задължения, то няма да си получи финансирането за съответния месец. Въпреки това комисията прие да бъде направена проверка. Единственият гласувал „против“ беше Янко Станев (СДС), според когото това е излишно, тъй като отчетите за социалната кухня се дават всеки месец.