Без официално обяснение от институциите: Въпроси за винетките побъркаха варненски шофьори

Екип на „Народно дело Седмицата“

Шофьорите във Варна изпаднаха миналата седмица в люти спорове по темата дали им трябва винетка, за да стигнат до Златни пясъци без опасност да бъдат глобени. Мненията по темата са различни, затова наш читател изпрати изпрати писмо с искане да бъде даден ясен отговор на въпроса. Ето какво ни пише той:
„Обръщам се към вас за помощ и съдействие след разразил се бурен дебат във варненските фейсбук групи, че от 20 юни 2017г . се изисква винетка за Златни пясъци. Моля да отправите запитване към КАТ – Варна, и да публикувате отговора им, от това лято трябва ли винетка за Златни пясъци и всекидневния патрул на кръговото Т-образно за Аладжа манастир и Златни пясъци проверява ли и глобява ли от днес по 300 лева за липса на винетки на коли в района на Златни пясъци?“
Екипът ни препрати питането до институциите, но засега още не разполагаме с официален отговор, който да изясни ситуацията веднъж завинаги.
От пресцентъра на ОДМВР – Варна, ни отговориха, че не би било коректно от Пътна полиция – КАТ да коментират казуса. Служителите на дирекцията са задължени да упражняват контрол по изпълнение на разпорежданията, но самите те не определят дали да има знак за изискване на винетка и къде трябва да бъде поставен, обясни говорител на областната дирекция на МВР. От пресцентъра на община Варна обещаха да дадат официално становище, но такова още не е получено.
Ситуацията със знаците за винетки по пътя Варна – Златни пясъци и неяснотите около тях не са от вчера. Още преди 6 години в общината се води такъв спор, като той стигна и до заседание на общинския съвет.
Принципно, на варненските шофьори не им трябва да имат винетка, за да стигнат до Златни пясъци, беше изяснено тогава. Все още институциите обаче не са дали ясен отговор дали нещо се променило от тогава до сега.
При липсата на официална позиция, на варненските шофьори не им остана нищо друго, освен да разчитат на колегите си. Едно от най-смислените мнения, което беше споделено във интернет форума на „Петел.бг“ беше на варненец, който е бил спиран няколко пъти от контролните органи:
„Живея на сп. „Марек“. След табелата за край на Варна (след кръговото на Пикадили Парк) се изисква винетка за всички автомобили, ОСВЕН АКО адресът ви по лична карта не се води извън града в дадената посока. Спират ме поне три пъти на месец и съм спорил поне с 4 различни катаджии, и искат да ме глобяват до момента, в който видят, че адреса ми по лична карта се води на „Марек“. Ако обаче ме спрат на следващата спирка, то непременно ще ми шибнат 300 кинта глоба. Същата е ситуацията и със с. Звездица. Надявам се да съм ви бил полезен, разказвам го от личен опит и знам, че е така, а че не е редно да изискват винетка за 1 или 2 км извън града, е повече от ясно, само че плащаме много ниски данъци и трябват пари за хазната, а катаджиите знаят това“, коментира гражданинът. Надяваме се скоро да получим отговор от Общината и проблемът да бъде разяснен.