Безкомпромисен успех: ЦАР „Варна“ се нареди до най-добрите в света на инвитрото

Центърът по асистирана репродукция „Варна“, ръководен от известния проф. Иван Козовски, отново надскочи себе си. За 2015 г. резултатите сочат, че 52,84% от жените, които са били подложени на ембрионален трансфер, са забременели успешно. На 21-ия ден след трансфера е извършен преглед с ултразвук, при който е установена клинична бременност. Общо през годината в ЦАР „Варна“ на 176 жени е направен трансфер на ембриони, като 93 от тях са забременели.
Още по-интересни са данните от второто полугодие на 2015-а. Оказва се, че през този период успешно са забременели рекордните 62,23% от подложените на ембриотрансфер пациентки. У нас средният процент се движи между 28 и 35. Единствено в САЩ, и то само в някои клиники, успеваемостта е над 45%, посочи проф. Козовски.
„Средната възраст на пациентките през 2014 г. в център „Варна“ е 34.05 г. Част от пациентките идват при нас, след като са имали една или две несполуки в други лаборатории“, коментира акушер-гинекологът доц. Емил Ковачев, който освен че работи в ЦАР „Варна“ и СБАГАЛ – Варна, преподава в Медицинския университет и е зам.-председател на Българска асоциация по стерилитет.

CAR 2
„За България първото изследване на стерилитета е направено през 1982 г., като се установява, че 7,55% от хората имат репродуктивни проблеми, а проучване от 2005 г. сочи, че 15% от жените във фертилна възраст имат затруднения със забременяването. Възрастовият фактор има голямо значение, тъй като е свързан с яйчниковия резерв. Прави впечатление, че през последните 10-15 г. все повече жени отлагат раждането за след 35-годишна възраст“, обясни доц. Ковачев.
Българката отлага раждането на деца основно, за да организира живота си като цяло, което на фона на ситуацията у нас през последните десетилетия е напълно разбираемо. „Все повече жени раждат първото си дете след 35 г., но все пак не трябва да се забравя, че след тази възраст възможните усложнения зачестяват. Такива са проблеми със забременяването, проблемни бременност и раждане. Например след 35 години се увеличавът риска от хипертония – прееклампсия при родилката. Увеличава се рискът от спонтанни аборти, от преждевременно раждане, от стерилитет. Освен това рязко нараства делът на оперативните раждания“, коментира специалистът.

През 1995 г. екипът променя хода на репродуктивната медицина у нас

ЦАР „Варна“ е с 21-годишна история. За този период екипът набира огромна скорост, но и самото начало е записано в историята на българската медицина. Всъщност именно екипът на ЦАР „Варна“ прави първата в България успешна тестикуларна спермална екстракция, завършила с успешна бременност и раждане на здраво бебе, обяснява доц. Емил Ковачев.
„През тези 21 години екипът от специалисти в центъра непрестанно надгражда знанията и уменията си посредством курсове у нас и в чужбина. При нас се прилагат почти всички известни методи, и то със значим резултат, което се доказва от все по-високия процент успешно забременели пациентки през годините. Зад успеха на центъра стои трудът на всеки един член на екипа. Всъщност това е един от най-старите и утвърдени екипи у нас, който през годините се е сработил трайно, което е ключът за успеха“, обясни доц. Ковачев.
Разбира се, специалистите в центъра разчитат и на изключително добра колаборация с екипа на СБАГАЛ – Варна, чиито отделения са с високи акредитационни оценки.
Добрата новина за всички бъдещи пациенти на ЦАР „Варна“ е, че екипът възнамерява да започне работа с държавния Център за асистирана репродукция, след като дълги години отлага това решение.

Честит Бабинден!

Екипът на ЦАР „Варна“ по повод Бабинден поздравява всички колеги акушер-гинеколози и акушерки за доблестта да изберат една от най-отговорните професии – даването на нов живот. „Не бива обаче да забравяме, че на този празник трябва да се почетат и всички детски възпитатели и учители, всички, които участват във възпитанието и отглеждането на нашите деца. Бих искал да пожелая ползотворна работа на нашите колеги, а на всички български семейства – повече деца“, каза доц. Емил Ковачев.