Бебе и автомобилна слава за „Флат-Аут“

С изискано тържество варненският автомобилен клуб „Флаут-Аут“ отбеляза първия си рожден ден. Празникът съвпадна и с раждането на първата рожба на шефа на клуба Петър Обретенов – неговата съпруга Анастасия му роди дъщеря, която ще носи името на майка си.
Събитието в прекрасно заведение край морето уважиха г-н Мартин Байчев, председател на постоянната комисия за Младежки дейности и спорт в ОбС Варна, г-н Кристиан Димитров, директор на Дирекция „Спорт” към Община Варна, г-н Слави Славов, член на УС на БФАС, 16-те състезатели на клуба, съмишленици спонсори и близки.
Още през първата си година „Флат-Аут” показа, че с основание иска да е доминант на пистата, след като спечели вицешампионската отборна титла на затворен маршрут и писта, а най-младият състезател Ясен Обретенов завърши трети в серията на най-бързите автомобили „Макси”.
Именно Ясен бе и главно действащо лице на празника. На фона на видеокартина с изяви на състезателите на клуба той запозна гостите с идеята за създаването на Flat-Out Motorsports club, членовете на отбора, постиженията и целите.

Ето част от историята, респектиращата равносметка на изминалата година на клуба и бъдещите очаквания, представени от Ясен Обретенов:

НАЧАЛОТО

„Обединени от страстта към моторните спортове и вдъхновени от автомобилния пилот Колин Макрей, 10 години след неговата смърт, с учредяването на този клуб поставихме едно ново начало. Ново начало, съпроводено с много желание и хъс, подкрепено с огромна доза оптимизъм и надежди, че нашите усилия ще допринесат за положителното развитие на автомобилния спорт у нас.

FLAT-OUT

Мнозина от вас сигурно се питат: „Защо „Flat-Out”?” Какво е това „Flat-Out”? Свързвайки го с автомобилен спорт пък, повечето мислят, че клубът се казва „Flat-Auto”, а други дори не могат да го произнесат.
Използваният за название на клуба израз е своеобразна игра на думи. В буквален превод „Flat-Out” има две значения: „с пълна скорост” и „с всички сили”, а в автомобилните спортове е жаргонен израз, описващ най-зрелищните и спиращи дъха моменти.
* „С пълна скорост” – все пак сме автомобилен клуб, създаден, за да участва в състезания, и какво друго остава, ако не да се движим бързо?
* „С всички сили” – това изразява желанието ни да дадем всичко от себе си, но не само на трасето, а и в стремежа си да следваме и постигаме поставените пред нас цели.
* „Зрелището” – магнитът за зрители и фенове. Това са изпълненията на пилотите, които карат на ръба – управляват състезателните си машини на предела на възможностите. Това е Flat-Out за публиката.

When In Doubt, Flat-out!

От тук идва и нашият водещ мотив „When In Doubt, Flat-out!”, заимстван от мотото на Колин Макрей, който на български може да се преведе по следните начини: „Ако се съмняваш, действай!” или „Ако се съмняваш, настъпи газта!”. Отново сме избрали играта на думи. В действителност, когато имаме съмнения, трябва да отделим известно време, да спрем за малко, да помислим върху нещата, които следва да направим, и да вземем най-правилното решение. Нашият лайтмотив обаче остава на другия полюс. В случай, че се съмняваш дали ще успееш в нещо – действай! Поеми риска, без да се колебаеш! Не се страхувай от провала!
Когато става въпрос за автомобилни състезания, няма време за осмисляне на създалата се ситуация. Единственият вариант, ако не си сигурен какво те очаква след следващия завой, е да настъпиш педала на газта до долу! Възможните изходи при това положение са два: постигане на върховен резултат или зрелищна катастрофа.

ЦЕЛИ

Спазване на законите и правилниците

Стремим се да представим състезанията като подходящо място за изява на всички с „бензин в кръвта”. Много от нас са започнали да се състезават по улиците, предвид липсата на условия. Но през време, в което регистрираните у нас автомобили са над 4 милиона и трафикът е изключително интензивен, а пътната мрежа не е пригодена да се справи с това натоварване, подобни своеволия са недопустими. Постоянно се променя и Законът за движение по пътищата, като санкциите за подобни нарушения растат неимоверно. Това трябва да накара всеки да се замисли, преди да предприеме нещо, с което да застраши както своя живот, така и този на останалите участници в движението.

Популяризиране на автомобилния спорт

Популяризирането на моторните спортове е една от основните задачи, с която сме се заели. Опитваме се да запознаем широката публика с различните дисциплини в автомобилизма и да покажем, че в него има място за всеки желаещ. У нас се организират следните надпревари: рали, рали-спринт, планинско изкачване, затворен маршрут и писта, драг, дрифт, ендуранс, тайм атак, рали-крос, авто-крос, крос-кънтри рали, гимкхана, автомобили с алтернативна енергия, състезания за хора с увреждания. Сигурен съм, че дори в момента пропускам някоя от дисциплините.

Безопасност на пътя

Приоритет за нас е да се отдаде съответното внимание на безопасността по пътищата. Състезанията следва да се провеждат на подходящи и обезопасени места, а не безразборно по улиците на градовете. Дори по време на едно добре организирано мероприятие инциденти не липсват, но щетите в повечето случаи са минимални.

Нови лица в автомобилния спорт

Друга цел, която сме си поставили, е привличането на повече млади и непознати, за голямата сцена на автомобилния спорт у нас, пилоти. Основната задача е те да бъдат въведени в спорта и да бъдат възпитани като едни истински спортсмени – да спазват правилата, но не само правилниците и наредбите, а и етичните норми. Открити сме за контакт с младежи и фенове на автомобилните спортове, които имат амбиции и желание за развитие в тази насока.

Организиране на състезания

Стъпка в развитието ни като отбор е и организирането на автомобилни състезания. Това е трудно начинание, особено за „новобранци” като нас, но с цел развитието на моторния спорт и предоставяне поле за изява на нови лица, редом с видни автомобилисти.

ОТГОВОРНОСТИ

Освен в състезания, клубът участва активно в събранията на Българската федерация по автомобилен спорт при вземането на ключови решения за развитието на автомобилизма в България. Поемаме инициатива и отправяме актуални предложения за промени в правилниците и наредбите на федерацията. Поддържаме добри отношения и работим активно с останалите клубове, членове на БФАС, като по този начин правим опит да сплотим гилдията и да докажем, че така се създава повече, отколкото всеки поотделно би могъл да постигне.
Участваме и в благотворителни дейности, свързани с автомобилния спорт у нас. Оказваме подкрепа на бивши и настоящи спортисти, изпаднали в затруднение и нуждаещи се от помощ. Също така сме допринесли и за изграждането на паметник в чест на пилота Валерий Великов в гр. Шумен.
Считаме за наша отговорност и безопасността на най-малките участници в движението. Като родители и шофьори ние разбираме, че децата са най-уязвими на пътя. За това планираме през тази година да проведем изнесени часове с предмет „Превенция на детската пътна безопасност” в различни училища на територията на община Варна. За нас ще е удоволствие, ако в тази кауза срещнем подкрепата на Министерството на младежта и спорта, Община Варна и медиите.

ПОД КАСКИТЕ

16 сме членовете на автомобилен спортен клуб „Флат-Аут”. Макар всеки един от нас да е с различна професия, идва моментът, в който, обединени от една обща страст, слагаме каските.
Автомобилите за нас са хоби, на което отделяме много време, внимание и не на последно място – средства. Всеки от нас търпи лишения за да се състезава на професионално ниво, и под „лишения” имам предвид: времето, което прекарваме в подготовката за състезания и пропускаме любими моменти с нашите близки и приятели; дългите пътувания късно вечер преди и след състезанията; напрежението, свързано с независещите от нас обстоятелства – технически проблеми, организационни проблеми, проблеми, възникнали по време на състезанието, и други.
Основатели на „Автомобилен спортен клуб Флат-Аут” са Симеон Димитров, Стефан Либертинов и Петър Обретенов.

ОТБОРНИ ПОСТИЖЕНИЯ

Финалът на сезон 2017 за нашия отбор бе отбелязан с годишното награждаване на Българската федерация по автомобилен спорт. Бяхме удостоени с отборен приз като вицешампиони в Шампионата по затворен маршрут и писта.
Клубът се класира и на шесто място при отборите от Шампионата по планинско изкачване, като премерихме сили с други 25 отбора.
С това приключи един изключително силен сезон за нашия клуб и нашите пилоти, които взеха участие в различни шампионати – рали, затворен маршрут и писта, планинско изкачване, драг, и заслужено бяха наградени.
През този първи за нас сезон спечелихме много приятели и това е най-голямата ни награда, редом с всички незабравими моменти, като се надяваме, че не сме оставили разочаровани фенове зад гърба си!