Бащата на Христо Христов: Ако не платят, местя Ицо в друга държава

Бащата на най-талантливия варненски и български щангист Христо Христов – Димитър Димитров, обяви, че ако федерацията не плати глобата от 250 000 долара, ще обмисли сериозно възможността синът му да вдига за друга държава.


„Ако шефовете на федерацията имат доблест, трябва да платят тези пари. И аз съм убеден, че ще го направят, щом сериозни хора като Радостин Димитров са се ангажирали да търсят средства. Но ако случайно глобата не бъде платена, ще се консултирам с личния треньор на Ицо – Живко Николов, дали може да започне да вдига за друга държава, за да не се похаби талантът му”, заяви за „Народно дело Седмицата” Димитър, който е бивш шампион по щанги и настоящ съдия.
Според Димитров неговият син в момента се намира в уникална форма и резултатите му при кадетите в категория до 105 кг се доближават до тези при мъжете.
„Ицо, както и брат му Стефчо полагат огромни усилия в залата. Аз също работя като вол в чужбина, за да им помагам. Няма да допусна къртовският им труд да не получи отплата. Ако Ицо не участва на световното през юли за кадети, това ще е голям удар за него. Все пак е първото му голямо състезание за годината. Аз като родител ще направя каквото трябва, за да могат синовете ми да сбъдват спортните си мечти”, добави Димитров.
Както е известно, 17-годишният състезател на „Титан” Христо Христов е световен и двукратен европейски шампион за кадети.
На 21 април Христо ще участва за купа Русе, а на 5 май се пуска и на силен международен турнир в Сливен. В двете надпревари състезателите ще бъдат оценявани по специализираната система ”Синклер”, която се използва във вдигането на тежести при организирането на турнири, където липсват състезателни категории.
Това е коeфициент, който опpеделя поcтижението взавиcимоcт от личното тегло, и след като поcтиженията в категориите cе yеднаквят, служат като база за cpавнения междy отделните щангисти.