Бараките на ТЕЛК са в отчайващ вид

 

Читателката ни Таня Тодорова се свърза с нас, за да изрази възмущението си от това в какво състояние се намират сградите на ТЕЛК към Окръжна болница във Варна. „Ако по някаква случайност не знаете къде се намира сградата на ТЕЛК, ще ви бъде изключително трудно да го намерите дори и да сте абсолютно здрав, но както знаем, там здрави хора не ходят. Намира се в едни бараки зад поликлиниката на Окръжна болница. Няма никакви обозначителни табели, никакви знаци, които да те упътят. Няма паркинг. Викат всички в 08:00 часа. Влизаш вътре, обстановката не е променяна по мое мнение от 1985 година. В коридора разхвърляни няколко стола, сестрите крещят „Отдръпнете се, няма място за минаване!“, а хората къде да стоят. Уважение никакво! След като ти мине „реда“, те викат да отидеш в 13:00 часа, пак всички, естествено. След две седмици ти се налага да отидеш при „Социални грижи“ гр. Варна за инвалиди. Както и с ТЕЛК, ако не знаеш къде се намира, трудно ще ги намериш. Намират се в различни входове в блоковете на „Китайската стена“, без никакви табели. Работно време от 09:00 до 17:30 часа (прочиташ го, когато влезеш вътре), следобед има само дежурен. Викат те от 09:00 до 12:00 часа, ако работиш редовна смяна, всеки път се молиш да те пуснат, за да можеш да отидеш“, пише нашата читателка.


Наш репортер направи проверка и се увери в написаното от варненката. Адресът, посочен в интернет, е бул. „Цар Освободител“ 100, барака на ТЕЛК. Хора, които не са ходили, ще бъдат изключително затруднени да го намерят, тъй като наистина няма нито обозначителни табели със стрелки, нито информация къде се намират въпросните бараки, а те са доста далеч от булевард „Цар Освободител“. На практика бараките се намират на улица „Илинден“, зад ДКЦ 4.
По самите сгради, на които по нищо не личи, че функционират, защото са толкова стари и занемарени, че човек би се усъмнил вътре да се провеждат освидетелствания по ТЕЛК, също няма нито една табела „ТЕЛК“. След като ги намерихме, установихме, че с нищо не са пригодени за хора с увреждания, даже напротив. Човек, който има двигателни или зрителни увреждания, не би могъл да влезе в сградата без придружител, а дори и двама. В случая обаче община Варна няма вина, тъй като те се отварят към определено болнично заведение и се финансират от Министерството на здравеопазването.