БАЛ „Черно море” обединява баскетболисти аматьори от Варна и региона вече пет години

Варна е баскетболен град. Това е известно на всички, занимаващи се със спорт. Но освен в детско-юношеската школа и мъжкия отбор на „моряците”, емоции има и на още едно място – в баскетболната аматьорска лига „Черно море”. Вече пета година бивши състезатели и аматьори участват в атрактивното първенство, чийто домакин е зала „Христо Борисов”.
Първото издание на надпреварата е през 2011 г. Организира се по идея на треньорите в ДЮШ на варненския клуб Денислав Коцев и Борко Борисов. „Видяхме, че има много играчи, които не могат да се реализират на по-високо ниво в баскетбола. Решихме да им дадем възможност да продължат да се изявяват в любимата си игра. От началото имаше само шест отбора, но се увеличават постоянно. В момента първенството ни е от девет тима. Не беше трудно да съберем отбори, тъй като Варна е баскетболен град с много свободни играчи. Лека-полека лигата се разраства”, сподели пред „Народно дело Седмицата” Денислав Коцев.
В момента в БАЛ „Черно море” играят пет отбора от Варна, два от Добрич, един от Генерал Тошево и един от Търговище. Идеята е географията да се разширява, като в момента се водят разговори с аматьори от Шумен и Бургас, които да се включат догодина.
„Амбициите ни са да продължаваме да даваме възможност на младите момчета да играят баскетбол. Радваме се, че срещаме положителни отзиви. Сега искаме да се разширим още, да участват и отбори от други градове”, споделя още Коцев.

29_1
Отборът на Варненския свободен университет е абсолютен хегемон в първите четири издания на Лигата, като има четири титли. Негов треньор е Маргарита Гечева. В момента обаче едноличен лидер в класирането е Търговище, който няма загубена среща до момента.
Денислав Коцев подчертава, че всеки тим бележи израстване в годините: „Например Добрич първо завършиха осми, после четвърти. Търговище пък бяха трети миналата година, а сега са лидери.”
През този сезон в баскетболната аматьорска лига е включен и отборът на юношите старша възраст на Черно море. Те играят под името Акули и целта им е да трупат мачове.
Много варненски баскетболисти са минали през този шампионат. Става дума за Симеон Илиев, Тихомир Желев, Станислав Цонков, Симеон Михайлов, Илхан Арабаджиев, Венелин Първанов, който е бивш реализатор на „А” група, Константин Колев, Симеон Савов и дори Борко Стоянов, Левен Белберов, Юрий Шишков и Владо Маринов-Елвиса. Последният вече е треньор на един от тимовете – този на Медицинския университет.

29_3
Двубоите в Лигата са изключително оспорвани. Особено първите 4-5 тима в класирането са много равностойни и зрителите в зала „Христо Борисов” се наслаждават на истински дербита.
Вече втора година БАЛ „Черно море” е под егидата на Българската федерация по баскетбол. Шампионът тази година ще играе във финална четворка с отбори от други градове, които ще излъчат национален първенец за аматьори.

29_4
За в бъдеще Коцев и Борко Борисов мислят да разширят мащабите на Лигата, като организират и турнир по баскетбол 3х3, в който играят трима срещу трима. За него ще бъде подсигурен и награден фонд.
Самата БАЛ „Черно море” имаше също парични премии на два пъти, но в момента финансите са ограничени и се търсят спонсори.
Публика също има. От 20 души на най-слабите мачове, до 100 на по-оспорваните в редовния сезон, и пълна зала на финалите. „С наближаването на плейофите страстите се увеличават, публиката се нагорещява”, казва още Денислав Коцев.
Първенството винаги се закрива от представител на родната баскетболна федерация или от представител на БК Черно море-Порт Варна.