Балет, музика и театър преливат в празничния коледен афиш

И този декември е изпълнен с богата културна програма за почитателите на сценичното изкуство във Варна. Пълен с празнично настроение е коледният афиш на Театрално-музикалния продуцентски център.
Оперната Коледа започна с балета „Жизел” на 1 декември, продължи със Симфоничен концерт на 3-ти, а на 5 и 12 декември певци от хора на Държавна опера Варна се изявиха в два следобедни концерта със солови изпълнения – арии от опери, оперети, мюзикъли и италиански канцонети. Навръх Никулден програмата продължи с концерт на тенори, последваха спектаклите „Кармен данс” и „Травиата”, а на 12 декември публиката видя най-новия продукт на артистите в „Танго с Пиацола”.
Афишът продължава на 15 и 16 декември с балета „Лешникотрошачката”, а за 18-и и 19-и е предвиден коледен концерт с музиката на Щраус. Следва „Коледен музикален венец” на 20 декември, а на 22-ри е гвоздеят на програмата с големия български бас със световна кариера Орлин Анастасов в концерта „Орлин Анастасов и приятели – Коледна оперна гала”. Точно в навечерието на светлия празник Рождество Христово публиката ще поздравят танцуващите артисти с балета „Лешникотрошачката”.
Богат на постановки е и театралният афиш с VI коледни театрални седмици Варна 2015 от 15 ноември до 23 декември. Вече са планирани и обявени и спектаклите, които ще се играят през януари 2016 г.

21 - Kultura2

Вълшебният коледен сън на “Лешникотрошачката”

Коледните и новогодишните празници в целия християнски свят няма да са истински без балета “Лешникотрошачката”. Създаден по музика на П. И. Чайковски върху приказката на Е. Т. А. Хофман „Лешникотрошачката и царят на мишките”, балетът се възприема като едно от духовните завещания на Чайковски да съхраним чистите пориви на детството. Сюжетът разказва за малката Мари, която мечтае за истински коледен подарък, но вместо него получава лешникотрошачка с формата на войник в красива униформа. Мечтата все пак се сбъдва – сънят отвежда Мари в едно вълшебно царство и там тя танцува в обятията на своя Принц Лешникотрошач. В XVI коледен музикален фестивал на Държавна опера Варна историята за сбъднатата коледна мечта ще оживее под диригентската палка на Вилиана Вълчева на 15 и 16 декември от 18 часа в най-новата версия на „Лешникотрошачката”.
Автор на либретото, постановката и хореографията е з.а. на Русия и главен балетмайстор на оперния театър в морския град Сергей Бобров, сценография Гендони, костюми Държавен театър за опера и балет Красноярск. В спектакъла на 15 декември солисти ще бъдат гостите от Държавния театър за опера и балет в Красноярск Надежда Панфилова (Мари) и Кирил Буличев (Принц Лешникотрошач), а на 16 декември в главните роли ще танцуват Илияна Славова (Мари) и Павел Кирчев (Принц Лешникотрошач).

Музиката на Щраус звучи предпразнично и във Варна

Коледният фестивал няма да мине без традиционния концерт с онези жизнерадостни валсове и полки от Щраус, които повишават градуса на настроението и радват зрителите във Виена и по цял свят в навечерието на всяка нова година. Това е Коледният концерт „С музиката на Щраус” (18 и 19 декември), който тази година ще дирижира маестро Светослав Борисов, току-що завърнал се от последните си, отбелязани ласкаво от критиката, концерти в Австрия. Заради огромния интерес концертът ще има още едно, трето издание – коледно матине на 19 декември от 11 часа.

21 - Kultura1

 Орлин Анастасов се завръща с кулминационна гала за коледния фестивал

Варна за втори път ще има възможността да се възхити на изкуството на световноизвестния български бас Орлин Анастасов в коледната оперна гала „Орлин Анастасов и приятели“ на 22 декември от 19 часа във ФКЦ – безспорна кулминация на XVI издание на коледния музикален фестивал.
Незабравимо остава първото гостуване на Орлин Анастасов в нашия град през 2010 г., когато в първото издание на Опера в Летния театър той блестящо се представи в ролята на Гомес да Силва от операта „Ернани“ на Джузепе Верди.
Това всъщност беше и първото му голямо завръщане в България след шеметната му световна кариера.
Сега ще го аплодираме заедно с брат му – великолепния баритон Венцеслав Анастасов, грузинския тенор Михаил Шешаберидзе, лауреат на конкурса на фонд Павароти в Италия, и изтъкнатия бас Димитър Станчев.
Тази престижна мъжка компания и Оркестъра на Държавна опера Варна ще има честта да дирижира младата диригентка Вилиана Вълчева.
Орлин Анастасов триумфално шества в най-големите оперни театри по света, сравняват го със Самуел Рейми и други големи оперни гласове, но винаги изтъкват и славянската нотка в гласа му, често говорят за него като за наследника на Николай Гяуров.
Орлин Анастасов е международно признат оперен певец – бас № 1 в света. Изпълнява централни роли на всички световни оперни сцени, а в настоящия момент е първи солист в театър Скала ди Милано. Успехът му се дължи на невероятното съчетание от поразителен глас, магнетично сценично присъствие и ярка индивидуалност.
Роден през 1976 г. в Русе в семейството на оперните певци, именитите солисти на Русенската опера Мария Венциславова и Анастас Анастасов, завършва НУИ „Проф. Веселин Стоянов” в класа на Георги Делиганев, дебютира на оперната сцена на 20-годишна възраст в операта „Аида”.
Печели първа награда от конкурса за млади оперни певци „Христо Бръмбаров” в София (1998), първа награда от международния конкурс на Пласидо Доминго „Опералия” в Пуерто Рико (1999), след което веднага дебютира в Миланската скала в ролята на Дон Базилио от „Севилският бръснар”.
Следват покани за всички големи оперни сцени по цял свят. Репертоарът му включва общо повече от 40 роли, сред тях 20 от опери на Верди, с което си спечелва славата на най-търсения в момента Вердиев бас в света.

Театралните седмици с по две постановки на ден

В театралните седмици, които текат от ноември, програмата продължава с „Голямото коледно приключение 2” на 14 декември за малките и големи почитатели на сцената. Премиерата е от 18 часа на сцена Филиал с участието на актьорите Цветелина Петрова, Валери Вълчев, Константин Соколов, Гергана Арнаудова и др.
Спектакълът ще се играе от 11, 13 и 15 часа от 15 до 23 декември. „Двама на пейката” по Александър Гелман е следващото предложение в програмата на 17 декември от 19 часа на сцена Филиал. Постановката е на Милена Кънева и Христо Колев с участието и на двамата актьори.
По същото време на Основна сцена ще се играе постановката на Крис Шарков „Доходно място” от Александър Островски. На 18  декември е ред на „Глупаци” от Нийл Саймън, следва „Ретро” от Александър Галин на 21 декември с режисьор Пламен Марков.
През януари програмата продължава с „Опасни връзки” от Кристофър Хамптън, отново „Доходно място”, „Вуйчо Ваньо – сцени от селския живот”, „Кавказкият тебеширен кръг”, „Свекърва”, „Ревизор”, „Ретро”, „Сирано дьо Бержерак”, „Брак по принуда и рогоносец без рога”, „Глупаци” и други познати на публиката заглавия.