Балетният конкурс отново ни очарова с красотата си

ХХVІI Международeн балетен конкурс Варна 2016 беше официално закрит в петък вечер. За тържествената церемония в легендарния Летен театър на морската столица снощи пристигнаха вицепрезидентът Маргарита Попова, патрон на конкурса, министърът на културата Вежди Рашидов и кметът на Варна. Като специален гост дойде и министърът на културата на Румъния Корина Сутеу.
В емоционалното си слово Маргарита Попова посочи, че за пореден път в Летния театър сме свидетели на тържеството на изкуството и красотата и акцентира върху факта, че „младите хора, танцували със сърце и душа пред публиката в морския град, са най-добрите посланици на мира в този труден и размирен, но въпреки това красив свят.“

3 - Balet 3
В поздравителния си адрес към конкурса министър Рашидов отбеляза, че неслучайно Министерството на културата традиционно подкрепя този емблематичен за родната ни култура представителен конкурсен форум. „Трудът и любовта, с които всеки път виждам как се организира този оригинален празник на таланта и изящността, ми дават увереност, че интересът на българина към красотата на класическото танцово изкуство ще продължи да се насърчава, както и интересът и признанието на международната балетна общественост към родните постижения в тази област ще се засилват – каза министърът и завърши с обръщение към всички участници: „Вие всички сте победители днес!“

3 - Balet 2
Кметът на Варна Иван Портних посочи, че две седмици Варна е била световна столица на танца, младостта и изяществото и благодари на всички, които ни направиха част от този празник – на организаторите, на журито, на участниците и на прекрасната варненска публика. Той отбеляза, че конкурсът успешно продължава традициите на своя основател маестро Емил Димитров.
Посрещнат с бурни овации, председателят на журито – балетната икона Владимир Василиев, сподели общото убеждение, че този конкурс е най-силен от години насам. „Много искам този ваш успех – обърна се той към лауреатите, – да бъде началото на пътя, по който ще се изкачите на балетния Олимп. Не мислете, че сте незаменими, незаменимо е само божеството и това божество е Танцът.“ Проф. Василиев благодари на организаторите за забележителната работа и сподели увереността си в дългия и щастлив живот на варненския конкурс. Той благодари и на колегите си от журито, като посочи, че тази година задачата им е била изключително трудна, защото е трябвало да определят най-добрите измежду множество надарени танцьори.
В събота се проведе супер гала вечерта на конкурса, в която участваха лауреатите на Варна 2016, както и лауреати от предишни издания на конкурса. А следващите кандидати за звезден път в танца вече започват подготовка за Варна 2018.

Фото Нина Локмаджиева, Виктор Викторов