Бай Пейо правил бурета по 18 часа на ден, за да има пари като студент

 Мъжът няма на кого да предаде бъчварския занаят, тъй като младите се увличали по друго

Той е един от последните бъчвари във Варненския регион. Практикува занаята близо половин век, но въпреки че традициите на един от най-старите поминъци на българина вече не са същите, тръпката още го крепи.
Гостуваме на 68-годишния Пейо Димитров в дома му Долни чифлик, в който живее от 1978 година. По груби сметки тук той е направил над 2000 бурета и бъчви за 38 години. Работилницата му е впечатляваща, като две от машините са уникални –собственоръчно направени абрихт и фреза с три различни ножа на главата, позволяващи едновременно извършване на три операции.
В ексклузивно интервю за „Народно дело Седмицата” бай Пейо разказва как е станал бъчвар, кога е бил най-щастлив със своето призвание в живота и защо не вижда хора, на които да предаде занаята.

16-1

– Бай Пейо, как решихте да станете бъчвар?
– Стана по естествен път, тъй като баща ми се занимаваше с този занаят. Ние бяхме голямо семейство – трима братя и три сестри, но само аз проявих интерес към това, което прави татко. Първо му помагах и се учих на тънкостите, а от 1969 година започнах да работя сам.

– Как се справяхте?
– В първите години бях студент в София. Работех само лятото в родната ни къща в село Бърдарево. По 18 часа в деня бях в работилницата, но явно си струваше, защото изкарвах пари, с които след това живеех 9 месеца в София. Разбира, се получавах и стипендия.

– Какво каза баща Ви, когато видя, че го наследявате достойно?
– Приятно се изненада, че вече не му искам пари за следването и други разходи. Дори му оставях след лятото по 150-160 лева, за да плаща годишните данъци. По онова време прибягнах до една хитрост – работех на по-ниски цени, отколкото татко, което ми позволяваше да имам повече клиенти и съответно по-големи приходи.

– Колко бурета сте правили на ден и на година?
– Едно хубаво буре се прави за 5-6 часа. Отидат ли повече, значи не си струва трудът. Когато бях млад, годишно съм правил и над от 100 бурета.

– Кога беше най-силният ви период?
– През 70-те години на миналия век. Тогава не бе проблем да вземеш разрешително от горския, за да си насечеш дърва от гората и да се сдобиеш с материал. Клиенти идваха и със свои материали, оставаше аз само да ги бича и да ги подготвя за правене на бурета.

– От кое дърво става идеалното буре?
– От дъб с диаметър 30-40 см. Но едно, че вече почти ги няма в нашите гори, и второ, не е разрешено да отидеш и да сечеш, ако не си концесионер в гората. Иначе съм правил бурета и от акация, а черницата я избягвам, защото е с широки пори и ако съхраняваш ракия в подобно буре, тя се изпарява. Както се казва, черницата изпива ракията.

– Откъде си купувате материали сега?
– Преди месеци си взех от една варненска борса. Преди това се снабдих с такъв, след като почина мой колега и разпродаваха и оборудването му.

– Учили ли сте на занаята по-млади от Вас, за да бъде тази добра традиция запазена и продължена?
– Опитвал съм, но се получи. И по трима млади са идвали да ме гледат как правя бурета и да им обяснявам. Но стоят ден-два и си тръгват. То, като няма тръпка отвътре, по-добре да не се захващаш. Съжалявам само, че годините ми напредват, а останах единственият бъчвар във Варненския регион. Явно младите ги влекат други неща, което е отражение на новите технологии, компютрите и т.н.