Багерът мина през 18 къщи в „Максуда“

Веселин Златков

18 постройки в ромската махала „Максуда“ във Варна бяха съборени в първия ден на ноември под надзора на полицията и пожарната. Заповедите за разрушаването им са издадени от районното кметство „Одесос“ и се отнасят за къщи, построени на общински терен.
Разпорежданията за премахването на постройките са връчени преди 5-6 месеца. Нито една от заповедите не е обжалвана, обясни шефът на общинската дирекция „Управление на сигурността и контрол на обществения ред“ Николай Няголов.
Той добави, че в заповедите са посочени конкретни физически лица като извършители на незаконното строителство, а не както се случва в други подобни случаи „неизвестни“ извършители.


Досегашните обитатели на постройките, които са предимно до бетонното корито на дерето на „Максуда“, използваха присъствието на журналисти, за да покажат в какви условия са живели и да се оплачат, че сега остават дори и без това.
„Къде ще спя тази вечер, не знам, вече нямам покрив. От един месец се опитвам да намеря ново място – не мога. Като ни събарят от общината, поне една стая да дадат“, това каза пред репортер на „Народно дело Седмицата“ Алекси Ангелов, който чакаше да дойде редът и на неговия досегашен дом да бъде бутнат от багера. Той разказа, че живее на това място от 1993-а. От община Варна подчертаха, че събарянето на къщите в най-голямата ромска махала на града не е свързано с изграждането на продължение на бул. „Левски“ до ул. „Девня“, което ще минава също в този район.
Паралелно с разчистването на незаконните постройки се прави и разчистване покрай канала на „Максуда“, което съществува от десетилетия. По думите на шефа на дирекцията по сигурността до момента за около три седмици дни чистене са извозени 12 хил. тона смесени битови и строителни отпадъци.