„Афера.бг“: Жесток натиск срещу журналистка заради неудобни въпроси

 

 

Сваляне от ефир и намалена наполовина заплата – това наказание е получила варненската журналистка Елена Кирова. Причината е задаването на неудобни въпроси към Иван Портних като кандидат за кмет на Варна. Историята за натиска и санкцията в телевизия „Черно море“ беше разкрита от електронното издание „Афера.бг“ на журналистката Веселина Томова.

На 31 октомври  във варненската телевизия “Черно море“ в авторското си предаване „Посоки. eu“ журналистката и водеща на предаването Елена Кирова си позволява да зададе неудобен въпрос на ГЕРБ кандидат-кмета Иван Портних. Той се основава на информации, публикувани от медии в Израел, които говорят за личното му участие в скандална ситуация в Хайфа. Според тях варненският кмет се е държал неприлично под влиянието на алкохол. Случката, за която самият Портних отрича да се е случила по описания начин, е от миналата година. Тя обаче беше извадена на бял свят по време на предизборната кампания.

Освен за тази ситуация, Кирова очевидно е предизвикала гнева на началниците си и с въпрос както и за прословутия булевард с „кръгово-елипса“ „Левски“ във Варна. Портних участва в предаването предизборно.

На сайта на телевизия „Черно море” не е качено въпросното предаване и то не може да бъде гледано. Най-вероятно е свалено веднага след разразилия се след предаването скандал.

„След излъчване на предаването, заради това, че Елена Кирова се е осмелила да попита Иван Портних за пиянския скандал в Хайфа и за безумния булевард „Левски“, моментално е била подложена на свиреп, зловещ натиск!

Журналистката е била подложена на натиск, като ѝ се казва, че предаването ѝ се сваля от ефир и както и че драстично ѝ се намалява трудовото възнаграждение .

След което Елена Кирова е потресена и в стрес – напуска телевизията“, разказа Афера.бг.

Засега самата журналистка не е коментирала ситуацията. На стената ѝ в социалната мрежа Фейсбук обаче има постове на колеги и препратки към публикация по темата. Междувременно Марица Гърдева, PR мениджър на телевизия „Черно море“ и председател на групата съветници на ГЕРБ в миналия общински съвет, публикува провокативен коментар във Фейсбук. В него тя цитираше американски писател, според който журналистиката е доста близка до „най-древната професия“, тоест проституцията. Мнозина сметнаха това като завоалиран коментар за случая с Елена Кирова. Към този момент обаче няма достъп до публикацията в социалната мрежа, както и до страницата на Марица Гърдева там като цяло.