Атанас Атанасов: ФК Спартак наследява историята на любимия ни клуб

Подписват договора с общината за „Локомотив“ до края на месеца

 Три фирми са изявили желание да помагат на отбора в Североизточна „В“ група

ФК Спартак ще наследи историята на футболния Спартак и това е вън от съмнение, заяви за „Народно дело Седмицата“ Атанас Атанасов. Както е известно, преди дни Общинският съвет на сесията си даде за ползване на клуба спортен комплекс „Локомотив“, но стадион „Спартак“ към днешна дата продължава да се стопанисва от Спартак 1918 срещу договор под наем със собственика на Спортен комплекс (СК) Спартак АД. От Общинския съвет обявиха, че представителите на общината в СК Спартак АД ще инициират общо събрание на борда и на него ще се вземе решение това съоръжение също да бъде отдадено на ФК Спартак, който е припознат от феновете за свой.
Сега основният въпрос, който си задават трезвомислещите футболни хора, е как ФК Спартак ще наследи юридически историята на Спартак 1918.
„Тук няма спор, нито две мнения. Знаете, че където е публиката, там е и отборът. Феновете недвусмислено показаха, че припознават ФК Спартак за своя отбор и той ще е наследник на любимия ни клуб. Примерите в българския футбол по този казус са много – в едни от най-известните наши клубове създадоха нови отбори, за да избегнат огромните задължения. Това са Локомотив Пд, Берое, Ботев Пд, Пирин, Черноморец, Сливен, Нефтохимик, да не изреждам още. Те минаха по този път, по който вървим ние, и зачитат историята на предшествениците си. При тях подобни въпроси изобщо не се коментират, така че не виждам смисъл да го правим и във Варна. Отделно Спартак 1918 не е автентичният Спартак, като се има предвид как бе създаден през лятото но 2010-а, а и с тези дългове за близо 180 000 лева към НАП, без публика и без представителен тим, какво бъдеще може да има“, коментира Атанасов, който е един от учредителите на ФК Спартак, член на УС и силният човек в клуба.
Той допълни, че ще стопанисват „Локомотив“ за 5 години и се надява договорът с общината да бъде подписан до края на май.
„В момента нещата се оформят документално, има да се уточняват някои подробности, но се надявам всичко да приключи до две седмици и в началото на юни да влезем във владение на „Локомотив“, каза още Атанасов.
Последният разкри, че първо планират да ремонтират съблекалните на спортния комплекс, а по-късно да приведат в нормален вид и двата затревени терена, единият от които – на който играха и тренираха най-големите легенди на Спартак – е занемарен от години и наподобява джунгла.
Атанасов уточни, че на този етап няма яснота около бюджета и селекцията за Североизточна „В“ група, където ФК Спартак ще играе от август. „Наясно сме каква пари са ни необходими и в момента водим преговори за финансово обезпечаване. Поне от три места искат да ни помагат, но докато не постигнем окончателна договорка, не е редно да слагаме каруцата пред коня. Ако бяхме получили още сега и стадион „Спартак“, по-лесно щяхме да вържем бюджета. Иначе е сигурно, че домакинските ни мачове във „В“ група ще са на стадион „Спартак“, допълни бившият халф на спартаклии.
Атанас Атанасов гарантира също, че нито едно дете няма да бъде върнато от ДЮШ на Спартак 1918.
„За техните треньори обаче имаме малко по-различна стратегия. Ще изискаме от БФС методист, който ще направи тестова програма, с която всеки един трябва да защити познанията си. Ако има нужния лиценз, вече ще преценим. Нито един треньор няма с лека ръка да бъде отхвърлен. Който покрие нужните критерии, ще му бъде предложен договор за работа в клуба”, завърши Атанасов.