Ас на Черно море-БАСК в отбора за Лигата на нациите

 

 

 

Николай Колев: Да бъда в националния е сбъдната мечта

 

Волейболистът на Черно море-БАСК Николай Колев попадна в основния състав на България за волейболния мъжки турнир Лига на нациите. Един от дебютантите в националния ни отбор не скри своето вълнение преди първите си участия с екипа на „трикольорите” в официални срещи. 21-годишният централен блокировач заяви, че все още има да наваксва много неща, но все пак счита повиквателната си за напълно оправдана.

„Абсолютно бих го нарекъл сбъдната мечта. Много неспокоен се чувствам. Много ми е притеснено, но от радост. Просто ми е хубаво, че съм тук сред 14-те състезатели и ще пътувам”, коментира състезателят на варненския Черно море. „Според мен, съм направил всичко възможно, което е възможно на клубно ниво откъм физическа и техническа подготовка, следователно и да бъда повикан. Беше изненадващо, не го очаквах, но не и като да не съм се трудил в името на тази цел. Самата методика, която използва г-н Пранди, е много по-различна от това, което съм тренирал поне аз. За другите момчета не знам, те все пак са играли в доста сериозни отбори. Повече са били в чужбина и така нататък“, каза още той.

Пранди и неговите момчета стартираха през изминалия уикенд в турнира, като играха в Аржентина срещу тимовете на домакините, Канада и Португалия. Следващата дестинация за „лъвовете“ е Китай, където от 7 до 9 юни ще се изиграе турнира от втория уикенд в Лигата. В група 5 волейболистите ни ще премерят сили с домакините, Полша и Франция.

„Има прекалено много неща, опитвам се наваксам, да вляза в час с останалите. Надеждите ни за мачовете са да побеждаваме. За България се играе със сърце и душа, със 100 процента раздаване. Сравненията с Виктор Йосифов? Това, че въобще слагат моето име до неговото, е много голям комплимент. Той е постигнал много неща – ставал е топ блокировач на първото Европейско първенство, в което участва. Аз ще работя, за да достигна нивото му. Прекалено голям комплимент е това. Ще се опитам да оправдая тези думи. Следващата ми голяма мечта след националния отбор е да изляза да играя в чужбина. Да играя на наистина високо ниво и да се представям достатъчно добре. С националния отбор си пожелавам класиране за Олимпиадата, със сигурност. Също така и добро представяне в Лигата на нациите и на Европейското първенство“, завърши младият Колев.

Той ще радва публиката във Варна в третия уикенд от надпреварата. От 14 до 16 юни в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта България приема последователно Австралия, Япония и Италия.

 

 

Съставът на нашите:

Разпределители: Георги Братоев, Георги Сеганов

Диагонали: Николай Учиков, Велизар Чернокожев

Посрещачи: Тодор Скримов, Валентин Братоев, Николай Пенчев, Розалин Пенчев

Центрове: Светослав Гоцев, Красимир Георгиев, Алекс Грозданов, Николай Колев

Либера: Мартин Иванов, Петър Каракашев

 

 

 

 

Силвано Пранди вярва в отбора

 

 

Селекционерът на българския национален тим по волейбол за мъже Силвано Пранди заяви, че не се притеснява от присъствието на множество млади момчета в състава за Лигата на нациите. Италианския специалист заяви, че всеки в тима има своята роля и не взел хора, които просто да пътуват с тима. „Като цяло всичко е наред. Всички играчи, които са тук в момента, са в добро състояние. Това, че имаме няколко млади момчета в състава, е съвсем естествено. Трябва да знаете, че те все пак не са случайни играчи, имат вече своята роля както в клубните си първенства, така и в националния отбор. Това е напълно естествен процес – някои играчи да получават почивка, а на тяхно място да влизат младите. Фактически ние нямаме хора, които просто пътуват с нас, без да разчитаме на тях. Със сигурност моите очаквания винаги са били да побеждавам, такава е моята треньорска философия. В същото време си давам сметка, че не може винаги да се побеждава. Моята цел по-скоро в случая е да играем максимално добре и да постигнем добри резултати навън. Ясно е, че ще срещнем силни отбори, че ще имаме доста трудности по време на мачовете, с които трябва да се борим. Това е част от целия процес, няма нищо притеснително. Това, което мога да кажа в момента, е, че основно бих искал нашият отбор да играе силно и да спечели колкото се може повече мачове. Към момента е трудно да се правят каквито и да било прогнози, защото не знам със сигурност другите отбори с какви играчи ще участват. Знаете, че в почти всеки тим има някакви промени. Това, което знам, е, че всеки следващ мач за нас ще представлява малка изненада, с която трябва да се справим чрез съответните механизми”, завърши 71-годишният италианец.

 

 

 

 

Борислава Христова уважи празник на баскетболни таланти във Варна

 

 

Зала „Димитър Нушев“ на спортен комплекс „Локомотив“ стана арена на изключително интересни баскетболни двубои за момичета от 3 и 4 клас във Варна, обичащи играта с оранжевата топка. Събитието бе част от програмата на „Варна – европейски град на спорта 2019“ и бе организирано от дирекция „Спорт“ към община Варна и ЖБК Черно море-Одесос, като участваха момичета родени 2008/2009 г. Включиха се деца от всички училища в града, като най-много бяха те от „Ангел Кънчев“ с преподавател Иванка Василева, и „Гео Милев“. Празникът бе открит от Данчо Илиев, представител на дирекция „Спорт“. На всички деца бяха раздадени фланелки, а на шампионките – шапки, лакомства и медали.

Всички участници бяха наградени от гордостта на града Борислава Христова – най-добрата българка, играеща в чужбина.

След турнира на малките дечица празникът продължи с контролен мач между родените 2003/04 и тези родени 2005/06. Те бяха посетени от представители на сдружение Българска младежка асоциация за плажни спортове, с представител Димитър Димитров, който подари фланелки на всички участници в мача между по-големите каки. „Това беше поредното първенство, организирано съвместно с общината и клуба. Изключително много благодарим на община Варна за подадената ръка“, заяви Венци Гечев – президент на баскетболния клуб Черно море-Одесос.