Архитектурен шок: Предлагат дострояване на ФКЦ с огромна пристройка

Веселин Златков

Проект за дострояване и надстрояване на Фестивалния и конгресен център във Варна се опитва да си пробие път към общината, научи „Петел“. От чертежите се вижда, че на сегашния паркинг за символната за морската столица сграда се предвижда построяването на „пристройка“, която ще е по-висока от самия културен комплекс.

Репортер на „Народно дело Седмицата“ имаше възможност да види предложението, което вече чака становището на професионалната общност на архитектите във Варна. Някои от тях обаче вече коментират проектът като „пълно безобразие“, което противоречи на всички принципи на градоустройството.

Кой е автор на идеята и възложител на разработката за момента не е много ясно. Ако предложението получи одобрение, което според специалистите все пак е малко вероятно, изчезването на паркинга на ФКЦ ще е един от по-малките проблеми.

Пристройката (контурът ѝ на чертежите е отбелязан с червена линия) на практика ще скрие комплекса и той изобщо няма да се вижда от входа на тунела в посока басейна. Ще бъде нарушен и цялостният вид на централната част на Варна, коментират специалисти. По фасадата на ФКЦ също са предвидени промени, които архитекти оценяват като крайно недопустими.

Фестивалният и конгресен център е открит на 16 юни 1986 г. Автор на сградата е арх. Косьо Христов. Още от създаването си ФКЦ се налага като център на престижни събития в сферата на изкуството и културата. Освен артистични прояви и фестивали, там се организират научни срещи, семинари, различни фирми отбелязват своите годишни празници.

Фестивалният комплекс, каквото е първоначалното му наименование, е разположен непосредствено пред главния вход на Морската градина и на 100 метра от Централния плаж, където потокът от хора винаги е голям. ФКЦ предлага 1000 кв.м изложбена площ, 12 многоцелеви зали с вместимост от 50 до 1000 души.

Планират още по-висока сграда в близост?

Темата за плановете за допълнително застрояване в центъра на Варна беше продължена с още един сигнал на провелата се миналата седмица общинска сесия. От известно време сред варненската общественост има безпокойство във връзка с инвестиционен проект за 18-етажна жилищна сграда на паркинга до хотел „Одесос“. За това алармира общинският съветник Григор Григоров, цитиран от Moreto.net.
По време на заседанието той отправи питане към кмета и администрацията му дали наистина подобна сграда ще бъде построена на мястото. Григоров отчете, че точно в този район е предвидено да има само ниско строителство при определени параметри. „Изграждането на такъв тип сграда не кореспондира с градската среда и със стара Варна, близо до входа на Морската градина“, каза още съветникът. И добави, че освен всичко друго, 18-етажното здание няма да може да бъде обезпечавано и в комуникационно отношение.