Архивът с архитектурните планове на града става дигитален

Първа крачка към истинска технологична революция подготвя община Варна. В нейния бюджет за 2017-а са заложени средства, с които да започне прехвърлянето на техническия й архив на дигитален носител. Средствата за момента са само 66 000 лева и ще стигнат основно за организирането на работата и изработването на система, по която да стане прехвърлянето на плановете, които в момента са на  паус и на  хартия, обясни главният архитект на Варна Виктор Бузев. По негови думи, едва от 5-6 години проектите се предават в общината на дигитален носител. Според арх. Бузев, цялостното прехвърляне на архива ще отнеме години, но в крайна сметка така той може да стане публичен.
На заседание на архитектурната  комисия към общинския съвет бяха одобрени разходите за проектиране, които са заложени в проекта за бюджет 2017, които са на обща стойност близо 3,7 млн. лв. Сумата включва не само пари за подробни планове за регулация и застрояване, но средства за нов софтуер, който да бъде съвместим с този на кадастъра.
Едни от плановете, които трябва спешно да бъдат изготвени са разширяване на гробищата, защото във Варна вече се усеща нова криза за гробни места. В бюджета са заложени и 432 хил. лв. за комплексен проект за новата библиотека на града. По този повод арх. Бузев заяви, че до началото на април се очаква проектът да бъде представен пред експертния съвет на общината. През тази година общината е заделила и 35 000 лева за изработването на макет на Варна, който ще бъде изложен във фоайето й.