Археолози попаднаха на сензационна находка в Джанавара

Фрагмент от мраморния църковен купел за светена вода откриха миналата седмица варненските археолози, които проучват Раннохристиянския манастирски комплекс в местността Джанавара. Третата част от купела, която специалистите намериха, е с надпис. Разчитането му отвежда към името Карел, вероятно дарител на съда. Предполага се, че това е същият висш византийски чиновник с богата кариера в императорския двор, живял в Одесос, известен от множество паметници от древния град. Това съобщи Радио Варна.

Раннохристиянският манастир в Джанавара се датира между средата на V и началото на VII век. Разположен е над варненския кв. „Аспарухово”. Разкопките започват братя Шкорпил в началото на миналия век, възобновяват се през 1997-а. Разкрита е уникална за нашите земи раннохристиянска църква с четири кули. Около нея се разкриват манастирски сгради. В обекта през годините на проучване са намерени гробници, мозайки, архитектурни детайли, мощохранителница с мощите на светец.

Ръководители на разкопките са Александър Минчев и д-р Васил Тенекеджиев от Регионалния исторически музей във Варна. И тази година в проучванията на Джанавара се включиха чуждестранни студенти – доброволци, които са на полево училище по археология. Те са у нас, благодарение на българската фондация „Балканско наследство“, с която варненският музей традиционно си сътрудничи.

„Със съжаление трябва да кажа, че държавата изобщо не си осигури тази година средства за разкопки. Независимо от това, резултатите до момента са доста впечатляващи, що се отнася до архитектурата на сградата. Дребните находки са относително малко – лампи и натрошени амфори. Джанавара отново показа, че е археологически обект, който заслужава вниманието и на варненската общественост, и на община Варна, от която също нямаме помощ“, коментира пред Радио Варна археологът Александър Минчев.