Археолози намериха знак като @ на керамика от късната античност

 

Зъб от праисторическо диво магаре; изключително рядък съд за изтегляне на вино от питоси; знак, подобен на съвременната кльомба (@) върху късноантична керамика – това са само част от най-атрактивните находки през миналата година, с които могат да се похвалят археолозите във Варна, съобщи Радио Варна.

Като изключително успешен определиха варненските учени археологическия сезон 2017 г. Те се срещнаха с журналисти на своя празник – Деня на археологията в България, който е 14 февруари. Бяха представени най-важните и значими открития, направени през изминалата година.

Сред проучваните обекти са пещерата Темната дупка край Белослав, халколитното селище в местността Корията до Суворово, нос Св. Атанас в Бяла, манастирите в местностите Джанавара, Боровец и Караач теке, както и крепостите Кастрици и Петрич кале.

На 7 обекта в съвременна Варна са проведени спасителни разкопки, които допълват с нова информация представите за развитието на града от праисторическата епоха до Късното средновековие. Археологическият музей във Варна е обогатен с над 1100 нови находки. Част от тях ще бъдат показани на представителна изложба в края на март.