Археолози извадиха оръдия на 200 години от дъното

Екип на Центъра за подводна археология (ЦПА), ръководен от директора гл. ас. д-р Найден Прахов, успя да извади на 23 декември от дъното на българското Северно Черноморие два броя железни корабни оръдия и десетки амуниции на повече от 200 години.

Спасителната експедиция се осъществи в продължение на тридесет часа при затруднени условия като ниска видимост, студени води и сложна техническа логистика, съобщиха от Националния исторически музей.

Оръдията са открити от д-р Прахов през 2021 г. по сигнал на д-р Дамян Дамянов, но едва в края на миналата година, благодарение на подкрепата на Министерство на културата, корабните артефакти са спасени и пренесени в музея.

По първоначален анализ оръдията се датират в края на XVIII – нач. на XIX век. Те са били част от въоръжението на линеен тримачтов кораб потънал при неизяснени обстоятелства на север от нос Калиакра. От съображения за сигурност точното място на откриване на предметите се пази в тайна.

През 2023 г. оръдията и други части от инвентара на кораба ще бъдат експонирани в лапидариума на Националния исторически музей. Според проф. Иван Христов благодарение на доброто сътрудничество между Центъра за подводна археология и музея ще бъде обогатена и разширена зоната на лапидариума, представяща морското археологическо богатство на България.