Антена на мобилен оператор стресна съседи

Базова станция на мобилен оператор ще бъде поставена върху бл. 25 на ул. „Александър Дякович“, сигнализираха живеещите в бл. 24 на същата улица. Това притеснява всички семейства, защото в района до 300 м се намират детска градина №40, училище „Димчо Дебелянов“, интернат, училище „Европа“, център за информация и обучение и детски площадки.
„Всички сме много притеснени за здравето си и това на децата. От блока, на който ще бъде поставена, се съгласиха само заради наема, който ще им се плаща. Хората там мислят да си постегнат апартаментите с тези пари и да ги продадат, но ние какво да правим?“, пита Тодорка Димитрова.
Въпросният излъчвател ще бъде поставен върху бл. 25, който е 4-етажен и ниската височина плаши живеещите, тъй като сградата им се намира само на 12 метра.
С решение на ОС от 2009 г. е било постановено на кмета на Варна да издаде заповед за незабавно премахване на монтираните излъчватели на енергия на ЕМП на териториите и непосредствените съседи на отстояние 300 м от учебни и лечебни заведения, детски градини, библиотеки, читалища и детски площадки. Такава не успяхме да намерим, както и не стана ясно дали в момента това правило е действащо.
Тодорка и съседите й са направили обща подписка с над 50 протестиращи, отнесли са жалбите си до председателя на ОбС, кметство „Одесос“, РЗИ и до самия оператор. Отговор все още нямат. Тяхното искане е да се спре поставянето на антената, за да не живеят в страх от облъчване.
От РЗИ – Варна, обясниха, че при такива случаи това, което могат да направят, е да изпратят екип от лаборанти и лекари, които да направят измерване и да установят има ли риск за здравето на хората в района. От там разясниха, че в последните години няма случаи излъчвателите да са били със стойности извън норма, това е било само с първите базови станции на М-Тел преди доста години.
В тази ситуация антена все още няма, няма как да се направят измервания и да се посочи ще има ли вреда или не, но ако бъдат спазени указанията в разрешителното, проблем няма да има, подчертаха от РЗИ.
„Хората си мислят, че антените могат да предизвикат сърцебиене, отпадналост, безсъние, но това няма как да се докаже. Те и телефоните облъчват, но се използват. А един мобилен апарат облъчва много повече от антената, поставена на блока“, заяви началникът на отдел ДЗК към РЗИ – Варна.

Евгения Иванова