Ангел Найденов: Скандалите в отбраната стават ежедневие, Ненчев да си ходи

– Г-н Найденов, прекалено много станаха напоследък скандалите в Министерството на отбраната? Смятате ли, че министър Ненчев вече трябва да се оттегли от този пост?
–  Да припомня, че само преди няколко месеца ПК на БСП в своя декларация поиска оставката на министър Ненчев, така че този въпрос така или иначе за нас вече е намерил своя отговор. Да, министър Ненчев трябва да се оттегли, всъщност това, което наблюдаваме в момента в Министерството на отбраната, са наистина поредица от скандали, напрежение във взаимоотношенията в политическото ръководство и военното командване. Тук да отваря една скоба за скандалното отстраняване на вицеадмирал Румен Николов от поста началник на отбраната, включително и с мълчаливото съгласие на президента.

– По време на обсъждане на темата за охрана на въздушното ни пространство предложихте да се запише в текста, че това няма да става заедно със страни, които граничат с България? Какви бяха мотивите ви за това предложение?
– Парламентарната ни група реагира много остро на това предложение и не толкова заради конкретното предложение да се изпълняват задачи съвместно със съюзническите сили, колкото заради окаяното състояние на българската бойна авиация. Моето конкретно предложение беше тази съвместна мисия да бъде при водещата роля на българската бойна авиация, като водеща означава преимуществено използване на българските бойни самолети и българските екипажи. Всъщност това е решението, което според нас щеше да гарантира настоящето и бъдещото на бойната авиация, независимо какъв тип боен самолет е на въоръжение в Българската армия. Предложението на МО, вече текст от закона, не дава тълкувание какво означава съвместно, а това би могло да означа, че България участва само с наземни системи за наблюдение и контрол, тоест с технически съоръжения. Нашите опасения бяха и са, че с това предложение МО си създава алиби пред партньорите ни в НАТО, че търси решение на въпроса за охрана на въздушното ни пространство, но прикрива собственото си безпокойство, че няма да може да гарантира техническата и летателната изправност и годност на българските бойни самолети със споразумението за ремонт на двигателите с Полша, което събуди острата и негативна реакция на руската страна. Имаше още предложения от нашата парламентарна група, в това число и изричното да бъде записано, че в изпълнението на задачите за охрана няма да се включват съседни нам страни, както и че това ще бъде задача, която се изпълнява заедно със страни членки едновременно на НАТО и ЕС. Нито едно от трите предложения обаче не беше подкрепено в зала.

Предложението за промяна в Закона за резерва на въоръжените сили, според което всички мъже, навършили 18 години, трябва да бъдат вписвани директно в запаса на армията ни и да се водят на отчет, към този момент това е само една идея на една от структурите на Съюза на запасните офицери и сержанти. Разбирам добрите им подбуди, аз обаче не споделям разбирането им. Съгласен съм, че са необходими елементарни навици за дисциплина и ред, които едно време се придобиваха в казармата, но това според мен не следва да става нито като задължителен запас, нито като възстановяване на задължителната наборна военна служба. Тук според мен трябва да търсим доброволния принцип. Можем да търсим като решение началната военна подготовка с разширяване на хорариума от часове в средните училища (бел.ред. – часовете на НВО бяха върнати в училище по време на мандата на Ангел Найденов като министър на отбраната) и възможността за лятното военно обучение, както и увеличаване на времето за такава подготовка на студентите във висшите училища, включително с полагането на клетва.