Ангел Найденов, БСП: Brexit беше шамар за евробюрократите, трябва ни повече от поредното „да“

БСП настоява за бърз анализ на последствията за България от излизането на Великобритания от ЕС в рамките на следващите 2 години. Той трябва да включва и изводи за отражението на Brexit върху тези 250 хил. българи, които живеят, работят и учат в Обединеното кралство. Това заяви на пресконференция във Варна народният представител от БСП Ангел Найденов.
Той подчерта, че анализът на ситуацията след референдума във Великобритания трябва да е обвързан и с план за действие и да очертае българската позиция по необходимите реформи в ЕС. „Трябва да има платформа за участието на България в подобен европейски дебат. Там не може да се отива вече с готовността да кажеш „да“ или „не“, в нашия случай по-често „да“, заяви зам.-председателят на парламентарната група на БСП Лява България.
„Резултатът от референдума във Великобритания беше звучен шамар за европейските институции и евробюрократите заради пилеенето на пари, но и заради политиката на финансови ограничения“, добави Найденов.
Народният представител от БСП заяви също, че социалистите са удовлетворени от позицията на страната по въпроса с предложеното създаване на военноморска група кораби в Черно море. Заради оттеглянето на България от идеята за т.нар. флотилия, въпросът няма да се обсъжда на предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава.
Ангел Найденов каза също, че до края на юли БСП ще е готово да съобщи как ще се яви на президентските избори и кой ще е нейният кандидат. Основната роля за решението е на самите членове на партията, които ще участват в допитването по темата, което трябва да завърши до 3 юли. Според Найденов, преди вътрешнопартийното гласуване няма смисъл да се води агитация за самостоятелно явяване, за формиране на коалиция или за някой от другите възможни варианти. При допитването членовете на БСП мога да заявят и кои политически сили виждат като възможни свои партньори да президентския вот. „Търсим мнението на членовете си, дори и всички рискове, които могат да последват от това“, каза Ангел Найденов.