Алианц България раздаде наградите в националния конкурс за живопис, скулптура и графика. Можете да разгледате изложбата до 9 юли

 

В Градската художествена галерия във Варна бе открита изложбата “Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика”, който е под патронажа на Министерство на културата. Съгласно регламента в конкурса участват художници от Варна, Добрич, Шумен, Разград и Силистра. Професионално жури в състав: проф. Димитър Чолаков, проф. Константин Денев, Иван Нинов и Пламен Стефанов, разгледаха творбите на общо 86 автори.
В раздела живопис наградата на Алианц България получи Валери Чакалов за творбата „Зона за медитация“. С номинации за участие в заключителната изложба-конкурс са отличени Коста Дончев, Милко Божков, Веселин Начев, Георги Йорданов, Николай Тодоров, Йордан Кисьов, Йордан Цонев, Красен Бербенков, Венета Георгиева.

17-al5
Наградата за скулптура бе присъдена на Альоша Кафеджийски за пластиката „Готика“.
С номинация за скулптура са Пламен Аврамов, Венелин Божидаров, Венелин Иванов, Христо Христов, Илия Янков.

17-al4
Награда за графика бе присъдена на Божидар Тонев с творбата „Сбогом на черната
планина I“. Номинираните графици за участие във финалната изложба на Алианц са Ивайло Иванов, Димитър Кулев, Радко Мурзов, Боян Янев.

17-al2
„Национален конкурс Алианц България за живопис, скулптура и графика” е част от корпоративната стратегия на компанията с ясно очертани обществени и социални ангажименти. Инициативата стартира през 2008 г. със съдействието на СБХ. Конкурсът представлява преглед на съвременното изкуство, като в него няма ограничения по отношение на стилови предпочитания, изразни средства, тематичен и сюжетен избор. Творбите се селекционират от компетентно жури, различно за всяка изложба – изявени художници, изкуствоведи, дейци на културата. Това обстоятелство спомага за безпристрастни и обективни оценки.

17-al3
Първите четири издания на конкурса получиха изключително висока оценка и широк отзвук от страна на художници, медии и общественост. По мнение на изявени представители на творческите среди, този конкурс, единствен по рода си у нас, дава пространен преглед на българското изобразително изкуство и е едно от най-значимите културни събития в страната. През 2015 г. стартира петото издание на конкурса, което ще завърши през м. октомври 2016 с финална изложба на наградените и номинираните от регионалните конкурси. Тогава ще бъдат отличени тримата най-изявени автори в съответния жанр, които ще получат големите награди на Алианц.