Александър Николов: В Рио целта ми е да сляза под 50 секунди

На Фелпс ще му бъде трудно за завърши кариерата си на върха, смята плувецът на Черно море

Развълнуван, удовлетворен и уверен, че трябва да остане спокоен, за да поститне целта, която преследва – в Рио да преплува 100 м свободен стил, слизайки под 50 секунди. Този коктейл от емоции бушува в душата на най-добрия състезател на ПСК Черно море Александър Николов. Сашо отпътува вчера, за да сбъдне най-голямата мечта в живота си – участие на олимпиада. Първо от автогарата във Варна, където го изпратиха семейството му, съотбониците и приятели. И по-късно – от София за Рио!
С присъщото си чувство за скромност суперплувецът на Черно море споделя: „ Осъзнавам, че евентуално първото слизане под 50 сек за България ще се споменава винаги в плувните среди. Това е основната ми поставена цел и се надявам това да доведе до едно достойно представяне”.
Само след броени дни ще му стискаме палци и ще отправим молитва да сбъдне цел № 1. Стори ли го – името му ще бъде записано със златни букви в аналите на българската плувна история.
Подготовката за игрите на варненеца, който е откровен, че е извървял пътя към Рио заедно със своя треньор – Никола Петров, протече на басейн „Приморски“. „По различни причини предпочетохме да останем тук и да завършим започнатото. След олимпийската квалификация имахме точно един месец за подготовка до старта ми в Рио. Нямахме време да надграждаме формата ми, но се по старахме да я задържим и да изчистим някои неща по дистанцията”, казва Николов.

28_3
Осъзнава, че стъпвайки на бразилска земя – в олимпийското село, емоциите ще са още по-силни: „Ще има вълнение, но в същото време трябва да запазя спокойствие преди старта. Няма да е лека задача”. Александър пътува в компанията на родните състезатели по лека атлетика. Преди да се качи в самолета, плувецът получи специалната екипировка за БГ олимпийците, дело на най-изтъкнатите дизайнери от световния концерн JOMA. Дрехите са от супермодерната двойнодишаща материя, а маратонките – оборудвани с хитовата в момента memory памет.
Фаворитът на Сашо за олимпийско злато в неговата дисциплина – 100 м свободен стил, е австралиецът Камерън Макевой. „Той е с най-добро време за сезона и изглежда, че няма кой да го победи в Рио. Но не отписвам и Нейтън Ейдриън, който ще даде всичко да защити олимпийската си титла от Лондон. За съжаление дисциплината ще загуби малко от блясъка си заради изключването на един руснак от участие в Рио – Владимир Морозов, който щеше да се бори за разпределението на медалите”, коментира Николов.
И добавя без колебание, че на рекордьора по олимпийски титли в плуването – Майкъл Фелпс, който се гордее с 18 златни медала от олимпиади, никак няма да му е лесно да завърши кариерата си на върха. „На тази олимпиада Фелпс ще има най-сериозна конкуренция досега. Ще има много трудна задача да завърши кариерата си на върха. Във всеки един от индивидуалните му стартове ще бъде сериозно затруднен. В бътерфлая най-голям шанс срещу него имат унгарецът Ласло Чех, който е с най-добри времена за сезона на 100 и 200 м, и южноафриканецът Чад ле Кло, който го победи в Лондон на 200 м бътерфлай. В съчетаното плуване, разбира се, битката ще е най-интересна със съотборника му и другата звезда на световното плуване – Райън Лохти. Но каквото и да се случи, смятам, че Фелпс няма какво повече да доказва пред света, а единствено на себе си. Фактът, че е на пета олимпиада и все още е на върха в класирането в спорт като плуването, говори сам за себе си”.
На въпрос има ли притеснения от вируса зика, който вилнее в Латинска Америка, Сашо отговаря, че е информиран за предпазните мерки, които могат да се предприемат. Но повече го притеснява евентуален опит за терористична атака. Въпреки това казва: „Вярвам, че сигурността ще е на много високо ниво. Надявам се да не се случват такива неща, защото олимпийските игри целят обединение и мир”.
За да осъществи цел № 1 пред него в Рио, Александър Николов ще следва безценните съвети на човека, с когото заедно са сбъднали най-смелите си мечти в спорта – Никола Петров, главен треньор в ПСК Черно море и персонален наставник на олимпиеца от Варна. А той го насърчава да се концентрира върху начина, по който ще разпредели силите си по време на дистанцията. „Съветва ме също да запазя спокойствие и да вярвам, че мога да го направя, без да се пренавивам. Жалко че Никола Петров няма да бъде на олимпиадата, защото извървяхме този дълъг път към Рио заедно, но няма да можем да го завършим също заедно. Въпреки това ще трябва да запазя увереност през цялото време”, добавя Александър.