Актьорът Свилен Стоянов посреща 60-ата си годишнина с театрален маратон

Един от емблематичните актьори на Варненския драматичен театър с над 100 роли на театралната сцена, бард и поет, ръководител на популярната театрална формация „Феникс“ закръгли 60 години през октомври. „Да ни е честит и все така вдъхновен и вдъхновяващ!“ , това пожелание му отправиха от пресцентъра на ТМПЦ – Варна. Най-хубавото е обаче, че Свилен Стоянов продължава активно да работи и да радва варненската публика с нови и нови роли, като този месец е много е наситен с участия.

Почитателите могат да видят актьора в най-новата му роля на д-р Мортимър, главната роля в „Бащи, лъжи и още нещо“ на 9 октомври, понеделник, 19.00, Сцена Филиал. Октомврийският театрален маратон на Свилен Стоянов продължава и на: 12 и 30 октомври на Основна сцена в „Криворазбраната цивилизация“, 19 октомври пак на Основна сцена във „Влюбеният Шекспир“, 24 октомври, на Сцена Филиал, в „Прелестите на изневярата“.

Роден на 5 октомври 1957 година в Шумен, завършва ВИТИЗ със специалност Актьорство за драматичен театър в класа на проф. Енчо Халачев през 1981 г. Веднага е поканен от ръководството на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“, в чийто състав се изявява и досега. В театъра е изиграл над 100 роли, сред които: Лизандър от „Сън в лятна нощ“ на У. Шекспир, реж. Симеон Димитров; Труфалдино от „Слуга на двама господари“ на Карло Голдони, реж. Бойко Богданов; Едмънд от „Едмънд“ на Дейвид Мамет, реж. Костадин Бандутов; Джон Смит от „Между два стола“ на Рей Куни, реж. К. Бандутов; Жан от „Госпожица Юлия“ на Август Стриндберг, реж. Г.Кайцанов; Язон от „Златното руно“ на Радой Ралин, реж. В. Николов; Симеон от „Пир по време на демокрацията“ от Стоян Цанев, реж. Борис Панкин; Лазар от „Църква за вълци“ на Петър Анастасов, реж. Николай Ламбрев; Тоффало от „Рибарски свади“ на Карло Голдони, реж. Димитър Стоянов; Велимир от „Д-р“ на Бранислав Нушич, реж. Д.Стоянов; Редосеялко от „Човекоядката“на Иван Радоев, реж. Д. Стоянов; Тенорио в „Дон Жуан или Любовта към геометрията” по М. Фриш, Ж.-Б. Молиер, С. Дали, Л. Пирандело и Ж. Юлгар, реж. Георги Михалков (2012); Телегин във „Вуйчо Ваньо” от А. П. Чехов, реж. Пламен Марков (2012); Микин в „Доходно място“ от Ал. Островски, реж. Крис Шарков (2015); Де Тревил в мюзикъла „Тримата мускетари“ от М. Дунаевски, реж. Николай Априлов (2017).

Снима се в „Снимки за спомен“ реж. Р. Сурджииски, сериен филм „Октопод“ – 7 епизод, реж. Л. Пирели, и в „Престижна година“. Преподавател по сценична реч във ВСУ „Ч. Храбър“ от 2003 г. Автор е на компактдиск за възрастни „От извор вълшебна вода“, на две аудиокасети за деца „Песенни вълшебства“ и „Звъннали чудеса“ и на стихосбирката „Разминаване“.

Ръководител на Театрална формация „Феникс“ за млади хора, вкл. с двигателни проблеми.

Награди:

Почетен знак за заслуги към Варна Златен – 2016; Награда Варна 2005, Златен юбилеен медал на върховния съвет на Тракийските дружества в България по повод 160 г. капитан Петко войвода 2005; Втора награда за актьорско майсторство на VІІІ Национален преглед на българския театър, за ролята на Вестникаря от „Къща“ на А. Страшимиров, реж. Б. Богданов 1989; Лауреат на рецитаторски конкурс „Яхонтов“ – Петербург 1981, и др.

Виолета Тончева

PR на ТМПЦ – Варна