Айдарски и Кошеджиева са № 1 в маратона Галата-Варна

Рекорден брой участници тази година

Венцислав Айдарски спечели 76-ото издание на плувния маратон Галата-Варна. Националът ни е № 1 в надпреварата за пети път в кариерата си. Състезателят от Сандански заминава още тази сряда за олимпийските игри в Рио де Жанейро, където ще участва в плувния маратон на 10 километра.

29_2
„Това бе загрявка за мен за предстоящата олимпиада. Вярвам, че там ще успея да се представя добре“, каза Айдарски.
Неговото време не бе рекордно, но бе сред добрите в последните години – 53,25 минути. Втори завърши Петър Божилов с време 54,02, а трети е състезателят на варненския клуб Астери Арсений Бекетов. Той спря хронометъра на 55,08.
На първо място при дамите завърши Никол Кошеджиева. 20-годишната плувкиня е № 1 в легендарната надпревара за трети път в своята кариера. Тя е състезателка на пловдивския клуб Младост `91. Нейното време бе 1,02,33 часа. Втора в нежния пол е Габриела Георгиева, а трета – състезателката на Астери (Варна) Василики Кадоглу.

29_3
Победителите прибраха по 1000 лева от наградния фонд, а парични стимули имаше до шестата позиция.
Повечето от участниците определиха като доста труден вчерашния старт, тъй като по средата на състезанието излезе силен вятър, който направи морското трасе доста трудно.
Стартът се забави с около 30 минути, но това не попречи на финала да има доста сериозна публика. Рекорден брой бяха участниците в маратона тази година – 293-ма.
Най-добрият варненец е третият при мъжете Арсений Бекетов. Призът за най-много участия пък отиде при Янаки Ялъмов. Кольо Димитров грабна приза за състезател с увреждания.

Министър Кралев подари на олимпийците ни икона от отец Дончо

29_4

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев подари икона на Света Богородица с младенеца за късмет на делегацията ни на 31-ата Лятна олимпиада в Рио де Жанейро. Иконата избрал лично отец Дончо от Варна, който е спортен човек – тренирал футбол в юношеските гарнитури на Спартак (Варна). Иконата получи Ивет Лалова, която бе знаменосец на българската делегация на откриването на Олимпиадата. „Ще я сложим в офиса“, обеща атлетката.
„Бъдете себе си. Борете се за себе си. Вие сте постигнали много с класирането на Олимпиадата. Всички тук са равни, имената не играят“, пожела на спортистите Красен Кралев. На срещата със спортистите присъства още председателят на БОК Стефка Костадинова, както и посланикът на България в Бразилия Валери Йотов.